
I guiden får du tips & tricks til boligen.
Vil du forvandle dit hjem til en hyggelig, stilfuld oase fyldt med liv og farver? Boligindretning handler ikke kun om møbler og dekoration – det handler også om at bringe naturen ind i dit hjem. Med de rette stueplanter og smukt boliginteriør kan du skabe et unikt miljø, der både er æstetisk og sundt for sjælen.
Vi har samlet et væld af tips og tricks i guides, fordelt ud på blomstrende stueplanter, grønne stueplanter og boliginteriør.
Blomstrende stueplanter er den perfekte måde at tilføre farve, elegance og en følelse af fornyelse til dit hjem. Fra de eksotiske orkidéer til de sprudlende hibiscusblomster bringer blomstrende planter en særlig charme, der kan løfte ethvert rum.
Mange blomstrende stueplanter er ikke kun dekorative, men også relativt nemme at pleje. Orkidéer kræver for eksempel kun moderat vanding og et lyst sted uden direkte sollys, mens begonia og flamingoblomst trives i indirekte lys med jævnlig vanding.
Hvis du ønsker en plante, der følger sæsonens stemning, er julekaktus et populært valg i vintermånederne med sine smukke røde eller hvide blomster.
Se udvalget af blomstrende stueplanter.
I vores guides om blomstrende stueplanter, finder du inspiration, tips og tricks til:
1. Pasning af alverdens blomstrende stueplanter, såsom primula, julestjerne, fredslilje, orkidé, flamingoblomst, clivia, hawaiiblomst, inkakrone, juvelblomst og mange flere
2. Tips til at få buketter til at holde længere, bla. tulipaner
3. Tips til at bringe naturen ind
4. Hvilke blomstrende stueplanter som gør sig godt i f.eks. sydvendt og vestvendt vinduer
Find dem her: Guides til blomstrende stueplanter
Grønne stueplanter er den ultimative tilføjelse til ethvert hjem, når du ønsker en tidløs og beroligende atmosfære.
Deres alsidighed gør dem perfekte til både minimalistiske og mere dekorative boligstile. Fra den ikoniske monstera med sine store, hullerede blade til den robuste sansevieria, der næsten ikke kræver pleje, er grønne planter en oplagt løsning for både nybegyndere og erfarne planteentusiaster.
En af de store fordele ved grønne stueplanter er deres evne til at rense luften og forbedre indeklimaet. Planter som fredslilje og bregner absorberer skadelige stoffer og tilføjer fugt til luften, hvilket skaber et sundere hjemmemiljø.
De fleste grønne planter er lette at pleje: de trives typisk bedst i indirekte lys og skal vandes, når jorden føles tør. Lykkebregne og pilea er to populære valg, der kræver minimal opmærksomhed, men tilføjer masser af liv og stil til din boligindretning.
Uanset om du ønsker store statement-planter som en violinfigen eller små og kompakte planter som kinesisk pengeplante, kan grønne stueplanter forvandle dit hjem til en harmonisk oase fyldt med naturlig skønhed.
Se udvalget af grønne stueplanter
I vores guides om grønne stueplanter, finder du inspiration, tips og tricks til:
1. Pasning af alverdens grønne stueplanter, såsom violinfigen, pilea, spøgelsestræ, paradisfugl, kaktusser og sukkulenter, monstera, palmer, ficus, alocasia og mange flere
2. Kæledyrsvenlige planter
3. Stueplanter som tåler skygge
4. Information om hvordan grønne planter skaber velvære og bedre indeklima
5. Grønne planter til badeværelset
6. Hvordan du ompotter stueplanter
7. Tips til plante-nybegyndere
og meget, meget mere.
Find dem her: Guides til grønne stueplanter
Mange undersøgelser påviser, at planter i boligen virker afstressende samt forebygger hovedpine, forkølelse og influenza.
Planter er sunde for mennesker, især for de omdanner CO2 til ilt, hæver luftfugtigheden og trækker skadelige partikler væk fra boligen.
Du får altså et sundere indeklima med planter.
Læs også: Grønne planter skaber velvære
Uanset om dine stueplanter er grønne eller blomstrende har de brug for lys, vand og gødning – dog i varierende mængder.
Her gælder det om at sætte sig ind i plantens levevilkår og huske at vande.
Du kan hjælpes på vej med selvvandingspotter, hvor planten selv trækker det væske, den har brug for.
Vær opmærksom, at nogle planter kræver kunstigt lys eller mørklægningsperioder.
Læs også: Sådan ompotter du stueplanter
Vi har i Plantorama en stor viden og erfaring med boligindretning og stueplanter, og har samlet vores bedst tips og tricks, som vi selvfølgelig deler med dig - i vores guides om boliginteriør.
Du finder blandt andet gode råd om blomstrende stueplanter og grønne stueplanter.
Find her: Guides til boligindretning
At vælge de rette stueplanter handler om mere end blot æstetik – det kræver også overvejelse af planternes behov og dit hjemmemiljø.
Stueplanter har forskellige krav til lysforhold, luftfugtighed, temperatur og pleje. Derfor er det vigtigt at matche dine valgte planter med de forhold, du kan tilbyde, og den tid, du har til pasning. Læs med nedenfor og bliv klogere på 1. lysforhold, 2. luftfugtighed, 3. indetemperatur og andre overvejelser du bør gøre dig, inden du investerer i en plante.
Planter er afhængige af lys, men ikke alle har brug for det samme.
Højlyste steder: Hvis dit hjem har store vinduer med masser af naturligt lys, kan du overveje planter som fiddle-leaf fig, kaktusser eller sukkulenter, der trives i stærkt lys.
Indirekte lys: De fleste stueplanter, såsom monstera, fredslilje og pilea, foretrækker et lyst sted uden direkte sollys, der kan brænde deres blade.
Se udvalget af fredsliljer.
Skyggefulde områder: Til mørkere hjørner er planter som sansevieria og lykkebregne perfekte, da de kan overleve i lavt lys.
Se udvalget af sanseveria.
Husets luftfugtighed spiller også en stor rolle.
Høj luftfugtighed: Tropiske planter som bregner, alocasia og orkidéer elsker et fugtigt miljø og er ideelle til badeværelset eller køkkenet. Du kan også supplere med en luftfugter, hvis du ønsker tropiske planter i stuen.
Lav luftfugtighed: Sukkulenter, kaktusser og sansevieria klarer sig godt i tørre omgivelser og kræver kun lejlighedsvis vanding.
Se udvalget af kaktusser.
Læs også: Stueplanter til badeværelset
De fleste stueplanter trives i et temperaturinterval mellem 18-25 °C. Placer dem væk fra træk, varmeapparater og aircondition, da disse kan skabe stress for planterne. Hvis dit hjem har store temperatursvingninger, skal du vælge robuste planter som lykkebregne eller pothos, der er mere tolerante.
Se udvalget af lykkebregner.
At vælge planter af høj kvalitet sikrer, at de har en god start i dit hjem. Når du køber en plante, skal du tjekke, om bladene er sunde uden pletter, og om rødderne ikke stikker ud af potten – det kan være tegn på, at planten er for trængt.
Overvej også, hvor meget tid du kan bruge på pasning:
Når du vælger den rette plante og giver den den pleje, den har brug for, vil du ikke kun få en plante, der overlever – men én, der trives og bliver en smuk del af dit hjem i mange år fremover.