5 stueplanter til sydvendte vinduer
26. november 2024
Planter til et sydvendt vindue med fuld sol
Det kan være vanskeligt at finde de helt perfekte planter til vindueskarmen med fuld sol. Det er nemlig ikke alle planter, som kan tåle den intense varme – tværtimod.
Der er dog særligt 5 planter, der er værd at kende til, som trives i et sydvendt vindue, hvor der er rigeligt med sol og varme. Og så er de tilmed dekorative på hver deres måde.
Læs om de 5 planter, der tåler fuld sol her og få gartnerens tips til pasning og pleje.
1. Birkefigen, Ficus Benjamina
Birkefigen, der på latin hedder Ficus Benjamina, er en gammel kending, der også går under betegnelsen Stuebirk. Det er en skøn stueplante, der findes med forskellige bladfarver; lige fra de mørkegrønne til de lyse og brogede.
Fælles for alle er, at de er nemme at passe og elsker lys. Birkefigen trives på en placering med masser af sol, gerne i et sydvendt vindue med fuld sol.
Planten må gerne tørre ud mellem vandingerne, så det er rigeligt at vande 1-2 gange om ugen. Om sommeren har den godt af lidt ekstra næring i form af universalgødning. Om vinteren skal du vande sparsomt og gødningen kan du fint holde helt igen med.
Birkefigen smider helt naturligt nogle af sine blade hen på efteråret og vinteren, men de kommer tilbage igen med fuld kraft, når det bliver varmere i vejret igen.
Du kan opleve, at din birkefigen smider bladene, hvis den er stresset. Det kan fx ske ved høje temperatursvingninger, for meget træk eller for lidt lys. Den kommer sig ofte igen, hvis den får en mere passende placering.

2. Ørkenrose, Adenium obesum
Ørkenrose, hvis latinske navn er Adenium obesum, kan overleve det meste på grund af dens store væskelager i stammen. Væskelageret gør nemlig ørkenrosen modstandsdygtig overfor tørke og intens varme.
Planten får også blomster, hvorfor den har fået navnet ørkenrose. Blomsterne findes i hvide, rosa og røde nuancer.
Ørkenrosen elsker den lys og varme, som er i et sydvendt vindue. Det vigtigste er ikke at overvande planten, da stammen så bliver vanddrukken og rådner. Du bør vande 1-2 gange om ugen i de perioder, hvor solen står og bager ind ad vinduet, og holde lidt igen med vandingen, når temperaturen daler, og jorden ikke tørrer lige så hurtigt ud.
Du bør kun gøde sparsomt i sommerhalvåret med en universalgødning, da ørkenroser ikke har det store behov for næringsstoffer.

3. Almindelig trillingranke, Bougainvillea glabra
Den almindelige trillingranke, der på latin hedder Bougainvillea glabra, forbindes af mange med sol og sommer på terrassen, men den er altså også en skøn stueplante.
Trillingranke skal placeres lyst hele året rundt. Den trives fint i et sydvendt vindue om sommeren, hvor den får masser af sol. I varme perioder skal du vande 1-2 gange om ugen, men planten tåler faktisk at tørre ud mellem vandingerne. Trillingranke skal gødes jævnligt hele sommeren med en universalgødning.
Om vinteren trives trillingranken bedst med en lys og kølig placering ved ca. 10-15°C. Du skal også indstille vandingen og kun vande sparsomt.
Du kan give planten noget at klatre op af, fx espalier eller bambuspinde.

4. Bægerranke, Dipladenia sanderi
Bægerranke, hvis latinske navn er Dipladenia sanderi, leder ligesom trillingranken tankerne hen på varmere himmelstrøg. Ofte bruges planten på terrassen eller altanen om sommeren, men den kan også pryde indendørs i et sydvendt vindue.
Det er en hurtigt voksende slyngplante, så det er en fordel at give den noget at klatre op ad for at styre væksten lidt, fx et espalier eller bambuspinde.
Bægerranke bryder sig ikke om at blive vandet for meget, da bladene så bliver gule og er lige til at pille af. 1-2 ugentlige vandinger er fint alt efter, hvor varmt det er. Jorden må godt være tør et par dage, før du vander.
Om vinteren skal bægerranken stå lyst og køligt ved ca. 10-15C. Du skal også holde igen med vandkanden og kun vande sparsomt.

5. Hawaiiblomst, Hibiscus
Hawaiiblomst, der også er kendt under det latinske navn Hibiscus, stortrives med masser af lys og er derfor en ideel plante til det solrige vindue, hvor andre planter vil bukke under for den intense varme.
Planten får store, fyldte eller enkelte blomster i sommerhalvåret, hvor de typiske farver er gul, orange og rød. Nogle varianter har endda flotte kombinationer af flere farver.
Hawaiiblomsten har et større behov for vand end de førnævnte planter. Den skal gerne holdes jævnt fugtig, men kan tåle en kortvarig udtørring. Som tommelfingerregel skal du vande 3-4 gange om ugen.
Vil du have de flotteste og største blomster, skal du gøde jævnligt med universalgødning hen over sommeren. Om vinteren skal hawaiiblomst ikke vandes nær så ofte.
