Pasning af fiskebensplante (Calathea)
26. november 2024Fiskebensplanter (Calathea) er særprægede planter
Fiskebensplanter, Calathea, er nogle af de mest dekorative og særprægede planter grundet deres blade. Bladene findes i mange forskellige former, størrelser og farver, og ikke to blade er ens på den samme plante.
Se udvalget af calathea.
Calathea er en planteslægt med cirka 100 forskellige arter, der alle stammer fra de tropiske egne af Amerika. Slægtens navn er afledt af det græske ord for kurv; kalathos.
Du kan kende Calathea på deres farverige blade, der ofte ligner håndmalede kunstværker. Farverne spænder lige fra lysegrøn og mørkegrøn til lyserød og bordeauxrød. Det danske populærnavn 'Fiskebensplante' kommer sansynligvis fra bladenes lighed med et fiskeskelet.
Planterne har en opret vækst, og at deres blade bevæger sig i forhold til ændringer i blandt andet luftfugtigheden, temperaturen og fugtmængden.
Populære produkter netop nu
Pasning af Calathea
Calathea er ikke kendt for, at være de nemmeste planter, men med den rette mængde varme og fugt, bliver de utroligt smukke.
Planterne kræver en placering, hvor temperaturen er høj – helst mellem 22-28°C om sommeren og 16-18°C om vinteren - hvorfor den egner sig fortræffeligt som stueplante i de danske hjem. Planterne trives ikke i direkte sol, men egner sig langt bedre til mere skyggefulde steder i boligen, hvor de får moderate mængder af indirekte lys.
Calathea har også brug for høj luftfugtighed for at trives. Herhjemme kan dette være svært at opfylde, men det kan heldigvis afhjælpes ved en eller flere af nedenstående simple metoder:
- Overbrusninger eller våde sten under potten kan bidrage til en højere luftfugtighed.
- Du kan overbruse med vand i en forstøver dagligt hen over sommeren og 1-2 gange ugentligt hen over vinteren.
Se udvalget af forstøvere.
- Du kan også stille planten i en underskål med våde sten eller i en potte med fugtig sphagnum.
Se udvalget af dekorationssten.
Calathea trives bedst med plads omkring rødderne, så når de fylder pottenskjuleren ud, er det tid til omplantning i en større potte. Brug en porøs pottemuld og lav et godt dræn i bunden af potten med leca.
Se udvalget af jord, leca og bark.
Vanding og gødning af Calathea
Udover den høje luftfugtighed skal du sørge for, at Calathea vandes rigeligt om sommeren med lunt vand uden kalk. Pottejorden skal gerne være jævnt fugtig, hvilket generelt kræver 2 -3 vandinger om ugen.
Calathea kan gødes jævnligt i vækstperioden med flydende gødning i forbindelse med vandingerne hver 14. dag. Om vinteren skal planterne ikke gødes og kun vandes sparsomt.
Se udvalget af gødning.
Læs også: Pasning af violinfigen
Beskæring af Calathea
Som udgangspunkt er det ikke nødvendigt at beskære fiskebensplanter, men planten står flottere, hvis du fjerner ranglede skud samt beskadigede og tørre blade.
Ønsker du nogle mere tætte planter, kan du fjerne lange skud hurtigst muligt, så du fremmer væksten fra planternes midte. Det er bedst at bruge en saks frem for at rykke bladene ud – her risikerer du at ødelægge plantens andre blade.
Læs også: 11 nemme stueplanter


Tegn på mistrivsel
Fiskebensplanter er ikke kendt for at være de nemmeste planter at passe, hvorfor de af og til mistrives. Nedenfor kan du læse om de mest gængse tegn på, at din plante mistrives.
- Tørre/krøllede blade: planten står sandsynligvis for tørt og koldt. Hæv temperaturen, øg vandingen i takt med den højere temperatur og undgå træk.
- Blege blade: planten får sandsynligvis for meget direkte sol. Placer den et mere skyggefuldt sted, og giv eventuelt gødning ugentligt i vækstsæsonen.
- Gule blade med spind: planten er sandsynligvis angrebet af spindemider. Sprøjt med 'Insektfri Spruzitm' og øg luftfugtigheden.
Formering og omplantning af Calathea
Calathea formeres bedst gennem deling af rødderne under omplantning. Dette er en skånsom metode, der sikrer, at planten hurtigt kan etablere sig i sin nye potte.
Sådan gør du:
- Frigør planten og dens rødder fra jorden.
- Del rødderne forsigtigt ved at adskille klumperne, så hver sektion har både blade og en solid rodstruktur.
Det anbefales at gøre dette i foråret, når planten naturligt begynder sin vækstsæson.
- Du har nu to planter.
Fordi Calathea ikke egner sig til formering gennem stiklinger eller frø i almindelige indendørsforhold, er deling den mest pålidelige metode.
Ved omplantningen bør der bruges en veldrænet jordblanding, der holder på fugten uden at blive vandmættet. Potten skal have drænhuller for at undgå at rødderne rådner. Sørg for at holde jorden fugtig efter omplantning, men undgå overvanding, da dette kan stresse den nyligt delte plante.
Se hele udvalget af grønne stueplanter.
Hvad er forskellen på Maranta og Calathea?
Maranta og Calathea er to forskellige plantearter, men de tilhører den samme plantefamilie Marantaceae. Det vil sige at på trods af, at der er botaniske forskelle på de to planter, så er de tæt relaterede til hinanden.
Derfor blandes de to planter ofte sammen, men der er en lille forskel i deres udseende; Calathea har en opret vækst, hvor Maranta typisk er mere lav og bred. Deres pasningskrav er dog langt hen ad vejen de samme.
Kan du finde ud af at passe en Calathea, kan du sandsynligvis også finde ud af at passe en Maranta. Derfor kan du benytte artiklens tips og tricks til begge planter.
Læs også: Grønne planter skaber velvære