Julestjernesnurre med safran, marcipan og vanilje
10. oktober 2024
Julesnurren med safran, marcipan og vanilje er en sand julefavorit, der forener klassiske julesmage med en blød, snurret bolledej. Den smukke, gyldne farve kommer fra safran, der giver både farve og en subtil, krydret aroma. I midten gemmer sig en fyldig blanding af sød marcipan og aromatisk vanilje, som giver snurrerne en delikat smag og gør dem uimodståelige.
Læs også: Hjemmelavede æbleskiver med kærnemælk
Julesnurren er perfekte til de hyggelige juledage, hvor du vil forkæle familie og gæster med noget lidt ud over det sædvanlige. Den er både flot og festlig at se på, og den lækre kombination af safran, marcipan og vanilje gør den til en sand juleoplevelse. Bagt til perfektion får den en sprød skorpe og en blød, luftig krumme – helt perfekte til en varm kop gløgg eller julekaffe.
Lad os så komme i gang med bagningen!
Det skal du bruge:
Vi skal lave en dej og remoncefyld.
Dej
- 25 g gær
- 300 ml sødmælk
- 2 hele æg (ca. 100-110 g i alt)
- 0,5 g safran
- 90 g sukker
- 650 - 675 g hvedemel
- 1 tsk salt
- 100 g smør (stuetempereret)
Remoncefyld
- 80 g marcipan
- 80 g sukker
- 2 tsk. vaniljesukker
- 100 g smør
- 1 lille tsk. salt
- 1 spsk. hvedemel
Pyntning
- Æg til pensling
- Perlesukker
Sådan gør du
- Start med at opløse gæren i din mælk og bland, indtil gæren er opløst.
- Tilsæt æg, safran og sukker og bland godt. Tilsæt nu al hvedemelet (gem evt. en lille smule – det er ikke sikkert du skal bruge det hele) og ælt dejen på røremaskine eller i hånden i 5-8 minutter til den virker fast.
- Tilsæt salt og smør, som er skåret i små tern, og ælt dejen videre i 5 minutter, til den virker glat, blank og elastisk. Den må gerne virke en smule klistret når du trykker på den. Men hvis dejen følger med, og sidder fast på fingeren, tilsæt da lidt mere mel og ælt det ind i dejen.
- Lad dejen hvile og hæve tildækket i 1,5 time v. stuetemperatur og yderligere 1 time på køl. Den kolde hævetid, gør at dejen bliver mere medgørlig og meget nemmere at arbejde med når den skal rulles ud og flettes. Så dette er vigtigt!
- Lav din remonce imens. Pisk smør, sukker og vaniljesukker sammen til en luftig masse. Det tager ca 2-3 minutter. Riv marcipanen fint og tilsæt det til blandingen sammen med salt og mel, og pisk det hurtigt sammen i 30 sekunder. Stil til side til den skal bruges.
- Del dejen i 2 lige store kugler, og rul begge deje tyndt ud på et bord drysset med lidt mel – de skal være ca. 0,5 cm tyk og have en diameter på nogenlunde 25 cm. Smør den ene dej med din remonce – men ikke helt ud til kanten.
- Læg den anden dej ovenpå og tryk det forsigtigt sammen. Læg en almindelig kaffekop, som ikke er for tung, på midten af kagen og skær nu 16 strimler af dejen, hele vejen rundt, helt ind til kaffekoppen.
- Ta’ hver enkelt kagestykke, og snur dem alle sammen et par gange rundt om sig selv, og luk dem sammen i enderne 2 og 2, ved at nive dejen sammen. Dette gøres hele vejen rundt, så du i alt har 8 samlede ender. Lad kagen hæve tildækket i 30 minutter.
- Opvarm ovnen imens på 200 grader alm ovn. Pensl kagen med et sammenpisket æg og drys evt med lidt perlesukker, hvis du synes. Bag i ovnen i ca. 15-20 minutter, til den er flot gylden og bagt. Afkøles på en rist.
Læs også: Julesmåkager med ingefær

