Nybegynder i akvariefisk? Vi hjælper dig til succes
7. januar 2025
Begyndervenlige akvariefisk
Der er noget beroligende ved at betragte akvariefisk svømme rundt i deres undervandsverden - et fredfyldt øjeblik så om sige. De bringer farve og liv til dit akvarie, og er for mange grunden til, at påbegynde hobbyen som akvarist. Er man ny til akvarier, er det en god idé at starte med nemme arter, hvilket du kan læse mere om i følgende guide.
Guiden indeholder
- Hvad gør akvariefisk begyndervenlige?
- Disse 7 akvariefisk er til begynderen
- Planlæg sammensætningen
- Når du kommer hjem med dine akvariefisk
- Nyttedyr i akvariet
- Akvariefisks adfærd
(guiden fortsætter nedenfor)
1. Hvad gør en akvariefisk begyndervenlig?
Når du som ny akvarist skal ud og vælge akvariefisk, skal du overveje om:
- De er hårdføre – selv med de bedste intentioner kan du som nybegynder begå fejl. Det er derfor en god idé at vælge fiskearter, der ikke er for følsomme overfor ændringer, så de klarer sig under knap så optimale omstændigheder.
- De er nemme at passe – som nybegynder er der meget at lære, og det kan ikke læres på én gang. Så gør dig selv og dine akvariefisk en tjeneste og vælg arter, der er lette at tage sig af og ikke kræver for meget.
- De er fredelige – som med alle dyrearter findes der også aggressive akvariefisk. Det er en fordel at gå efter de mere fredelige arter, der kan leve sammen i et fællesskab uden at angribe hinanden.
- De passer til akvariet – det er forskelligt hvor meget plads, de forskellige arter kræver. Har du allerede et akvarie, skal du gå efter akvariefisk, der passer til netop det.
Se udvalget af akvariefisk.
(guiden fortsætter nedenfor)

2. Disse 7 akvariefisk er til begynderen
- Kobbertetra
Kobbertetra vil med sine sølv- og kobberfarvede finnespidser skabe smukke og skinnende stimer i akvariet. Kobbertetraen kan tilpasse sig de fleste akvariemiljøer, men lever særligt godt i tæt beplantede akvarier. Den accepterer stort set al føde, men for optimal velvære og flotteste farve skal den fodres regelmæssigt med en kombination af levende og tørret føde.
Du får en meget livlig akvariefisk, der er fredelig af natur. Sørger du for, at den har minimum 6 artsfæller at svømme rundt med, er den velegnet til akvarier, hvor flere arter skal leve sammen.
- Pristellatetra
Med sin sortstribede rygfinne og næsten gennemsigtede krop har pristellaen et helt unikt udseende. Denne akvariefisk har også tendens til at tilpasse sig sine omgivelser, men er særligt glad for det tæt beplantede akvarie. Pristellatetraener heller ikke kræsen, så du kan roligt fodre den med tørrede flager og småtlevende dyr.
Du får en særdeles fredelig akvariefisk, der lever bedst i akvarier med andre akvariefisk på dens egen størrelse. Pristellaen er en stimefisk, så sørg for have seks af dens slags som minimum.
- Rosentetra
Som navnet afslører, er rosentetraen en lyserød akvariefisk med røde finner - med undtagelse af halefinnen, der er lyserød med røde prikker. Denne art kan leve i forskellige miljøer, så længe vandet er meget rent. Dens smukke farve kommer bedst til udtryk i et veldekoreret akvarie med flydende planter. Rosentetraen bør få en balanceret diæt, hvor den både får levende og tørret foder.
Den lever roligt og fredeligt sammen med andre akvariefisk, så den er ideel til akvarier med blandede arter. Anskaffer du omkring ti hanner og ti hunner, er der chance for at se deres karakteristiske adfærd, hvor hannerne konkurrerer om hunnernes opmærksomhed.
Se udvalget af akvarieplanter.
- Perlegurami
Med en krop dækket af små perlemorsfarvede pletter og følehornslignende finner, vil perleguramien med garanti skille sig ud i ethvert akvarie. Denne særlige hårdføre art er både nem at passe og fodre. Når det kommer til føde, accepterer den et bredt udvalg af foder, men den har bedst af en foderkombination af tørrede algeflager og levende foder.
Perleguramiens fredelige natur gør den ideel som samlevende akvariefisk, så længe den har gemmesteder og ikke skal leve sammen med mere aggressive arter.
- Platy
Platyen er en akvariefisk der findes i stort set alle tænkelige mønster- og farvekombinationer, så ønsker du et akvarie med flotte og farverige stimer af akvariefisk, er platyen helt sikkert noget for dig. Platyer er hverken krævende eller kræsne, så du kan fodre med tørret, levende eller nedfrosset foder uden at opleve problemer.
Med deres rolige og venlige sind undgår du aggressiv og angrebslysten adfærd, så de kan fint leve i et fællesskab med andre arter.
- Molly
Molly er en art, der findes i alskens farver og størrelser, men fælles for dem alle er deres begyndervenlighed. Den er særdeles hårdfør og har en unik evne til at tilpasse sig både ferskvands- og saltvandsakvariet, så længe ændringerne sker gradvist.
Dens fordøjelsessystem er designet til primært at fordøje alger, så den har bedst af en plantebaseret diæt, men kan også spise levende foder. Mollyens popularitet skyldes hovedsageligt dens milde og fredelige natur, der gør dem velegnede til akvarier med flere arter.
Se udvalget af fiskefoder.
- Almindelig neonfisk
Neonfisken er karakteriseret ved dens sølvhvide krop med skinnende blå og røde striber på hver side. Det helt særlige ved den er, at striberne aktiveres om morgenen og lyser, indtil det er nat, hvor de skifter til en gråsort farve. De kan leve i de fleste vandforhold, men kan traumatiseres og dø, hvis deres miljø ændres drastisk.
Neonfiskene er altædende fisk, men har bedst af balanceret føde med både tørret og levende foder. Generelt er arten fredelig - især hvis de lever side om side med akvariefisk på deres egen størrelse.
Du skal være opmærksom på, at neonfisk skal sættes i et akvarie, som har kørt i min. 5-6 uger, da de er meget følsomme overfor svingninger i vandværdierne. Neonfisken må heller ikke være den første fisk, som sættes i akvariet.
Læs også: Tips til succes med akvarieplanter
(guiden fortsætter nedenfor)

3. Planlæg sammensætningen
Undersøg hvilke arter, der passer sammen og trives. Sørg for, at alle akvariefisk i akvariet har lignende behov for temperatur, vandtype og sociale behov.
Vent altid med at tilføje akvariefisk, til akvariet har kørt ind i mindst 2-4 uger. Dette giver til til at opbygge de nødvendige bakterier, der nedbryder affaldsstoffer i vandet. Tilføj få akvariefisk af gangen til akvariet (hvis det er ny-opsat), for at forhindre, at filteret overbelastes, samt så akvariets balance kan opretholdes.
Se udvalget af akvariepumper og filtre.
4. Når du kommer hjem med dine akvariefisk
Når du kommer hjem med dine nye akvariefisk, skal du lade posen ligge i akvariet i 30 minutter, så vandet tempereres. Derefter kan du åbne posen og hælde en kop akvarievand i posen. Lad posen ligge i yderligere 10 minutter.
Gentag dette indtil hele posen er fyldt op med vand fra akvariet. Når de sidste 10 minutter er gået, hælder du vandet fra posen gennem et fiskenet og ned i en spand, så fiskene er i fiskenettet. På den måde kan du nemt flytte dem over i dit akvarie.
Har du allerede akvariefisk og skal tilføje nye beboere, bør de nye akvariefisk holdes i et separat akvarie i 1 uge, før de sættes i hovedakvariet. Dette reducerer risikoen for sygdomsspredning.
Læs også: Byg landskab i akvariet med aquascaping
5. Nyttedyr i akvariet
De smukke og farverige akvariefisk kommer bedst til sin ret i et rent og flot akvarie. Det kræver dog ikke, at du rengør akvariet i tide og utide. Der findes flere forskellige smådyr, der kan hjælpe dig på vej til et mere rent akvariemiljø.
Små rejer og zebrasnegle er begge dygtige nyttedyr, der spiser overskydende foder og alger, som ellers ville forurene akvariemiljøet. Det er blot vigtigt, at nyttedyrene ikke er for små, da de så opfattes som føde af akvariefiskene.
Du kan altid spørge vores akvarieeksperter til råds om sammensætningen af akvariefisk og nyttedyr. Så er du godt på vej til succes med dit akvarie.
Se udvalget af akvariedekorationer, sand og grus.
6. Akvariefisks adfærd
Akvariefisks adfærd fortæller noget om deres trivsel og sundhed. Ved at holde øje med adfærden, kan du opdage og løse problemet tidligt:
- Normal adfærd
De fleste akvariefisk er aktive svømmere i akvariet og udforsker omgivelserne. Stimefisk vil ofte holde tæt sammen, mens andre arter foretrækker bestemte områder, f.eks. bunden, midten eller overfladen af akvariet
- Stresset adfærd
Hvis akvariefisk gemmer sig konstant, svømmer hurtigt op og ned ad glasset på akvariet eller ændrer farve, kan det være tegn på stress. Stress kan skyldtes dårlig vandkvalitet, for lidt plads eller aggressive medfisk.
Se udvalget af plejemidler og plantegødning.
- Sygdomstegn
F.eks. sløvhed, mistet appetit, pletter på kroppen, kløen mod dekorationer eller svømning i usædvanlig position kan være tegn på sygdom. Tjek vandkvaliteten og overvej karantæne.
- Social adfærd
Stimefisk skal have artsfæller for at føle sig trygge, mens andre, som kampfisk, er territoriale og trives alene. Observer deres sociale dynamik og skab harmoni i akvariet.
Læs også: Opsætning og pasning af akvarie