Høns
Tips til høns om vinteren
26. november 2024
Artiklen er skrevet af gæsteblogger Nana, der på mitlandliv skriver om sin hverdag på landet med blandt andet høns, køkkenhave og gård.
Pasning af høns om vinteren
At holde høns om vinteren adskiller sig ikke væsentligt fra at holde høns om sommeren. Høns er nemme at passe året rundt. Det synes jeg, i hvert fald. Der er dog tre ting vi har lært at være særligt opmærksomme på om vinteren: At hønsene ikke får træk, at de har adgang til vand, og at deres mad har et relativt højt fedtindhold.
Høns kan godt tåle kulde, men de kan ikke lide blæst, og de kan ikke tåle træk. Vores høns går sjældent ind i løbet af dagen, men hvis der er stærk vind, er de dem der er smuttet ind på pinden. Hønsene ved nemlig at de ikke har godt af blæsevejr. Og de kan slet ikke tåle træk. Derfor er det vigtigt at deres hus er tæt, så det ikke trækker på dem i løbet af natten.
I frostvejr skal man naturligvis sørge for at hønsenes vand ikke fryser til. Vi har tidligere holdt hønsenes vand flydende ved at hælde kogende vand i vandspanden 2-3 gange om dagen.
I lange perioder med frostvejr kan man godt blive lidt træt af at gå i fast rutefart til hønsegården med kogende vand. Derfor har vi netop anskaffet en vandvarmer til frostfrit vand. Den er smart! Nu behøver vi ikke længere gå ud for at tø hønsevandet op med jævne mellemrum.
Den tredje ting det er værd at huske, er at høns har godt af en fed kost om vinteren. Vi supplerer deres almindelige hønsefoder med vildtfuglefrø og mejsekugler (uden net!). Begge dele er store hits hos hønsene.
Populære produkter netop nu

Høns og sne
Vores høns er ret ligeglade med snevejr. Så længe det blot drejer sig om nogle få centimeter sne, generer det dem ikke; de er ikke bange for at få våde fødder.
Da der en overgang sidste vinter lå sne i hønsehøjde, trak de indenfor, men de kom ud igen da vi skrabede en sti i hønsegården. Høns er i det hele taget ikke sarte. Kun, som nævnt, når det kommer til blæst og træk.

æg om vinteren
Høns lægger færre æg om vinteren. Man kan vælge at give hønsene kunstigt lys for at få dem til at holde kortere æglægningspause. Det gør vi ikke. Vi lever med hønsenes naturlige cyklus, og med at vi ikke har så mange æg om vinteren.
Vi har forskellige hønseracer med forskellige æglægningsmønstre, og vi har så mange høns at vi stort set aldrig oplever at vi skal i byen efter æg. Til gengæld har vi for mange æg til at vi selv kan bruge dem i sommerhalvåret. Det er ikke noget problem. Tværtimod. Vi forærer dem væk til familie, venner og bekendte, og de ser alle glade ud når de får en bakke med vores hjemmelavede æg.
At man kan mærke årstidernes skiften på æglægningen er egentlig bare rart. Allerede i begyndelsen af januar kan vi mærke at vores høner lægger flere æg igen, og sådan bliver vi opmærksomme på at lyset og foråret så småt er på vej.

Høns er en berigelse året rundt
På min bundlinje står at høns er en berigelse året rundt. Også i de mørke vintermåneder. Vel lægger hønsene ikke så mange æg, og vel skal man af og til tage sig selv i nakken når man skal ud at lukke for hønsene en mørk, regnfuld, blæsende aften i december.
Til gengæld kan man glæde sig til at der snart kommer flere æg igen, og man kan glæde sig over turen ud i den friske luft som man faktisk har ret godt af. Og det gør jeg. Jeg glædes. Jeg elsker simpelt hen de høns en lille smule. Også om vinteren.