Gnaver
5 tips til en udekanin om vinteren
13. november 2024
Sådan holder kaninen varmen gennem vinteren
Fra november – april er der typisk koldt med både sne og frost. I denne tid fryser vandet til is og vinden bider godt i kinderne – noget der også påvirker din udekanin.
Kaninerne kan sagtens bo udendørs hele året, så længe du vinterklargør din kanins udendørs kaninbur til at modstå de koldere temperaturer. Her får du vores 5 bedste tips til, hvordan din udekanin klarer sig gennem en kold vinter.
Du skal være opmærksom på, at disse tips gælder kaniner, som allerede har vinterpels. Vinterpelsen udvikles typisk hos kaniner, som har gået ude fra slut august eller start september. Det er dog meget afhængigt af, hvor varm eller kold sommeren har været.
Så har du eksempelvis købt en kanin eller kaninunge efter august måned, anbefaler vi ikke, at du lader den gå ude den første vinter.
Se udvalget af gnaverfoder.
1. Isolér kaninburet med halm
Den nemmeste måde at vinterklargøre kaninens bolig er ved at isolere det hele med rigeligt halm. Det sørger for, at kaninen kan holde varmen gennem vinteren – også når temperaturen når under frysepunktet.
Husk at tjekke halmen løbende, da den ikke må være våd eller fugtig. Er vinteren særligt kold, kan du overveje at installere en varmelampe. Dette er typisk ikke nødvendigt, hvis du isolerer godt med halmen.
Se udvalget af halm, strøelse og spåner.
2. Sæt kaninburet i læ for vind og regn
Selvom halmen beskytter godt mod kulde og bidende vind, skal du sætte kaninburet i læ for vinden og regnen, f.eks. under et halvtag langs husmuren eller i en carport.
Kaniner tåler hverken træk eller fugt, så det er yderst vigtigt, at kaninen bor tørt og lunt gennem hele vinteren. Som supplement kan du ’indhegne’ løbegården med træplader, så den også er beskyttet mod stride og kolde vinde.
Læs også: Pasning af kanin

3. Sørg for isfrit vand
Når frosten kommer, er det svært at undgå, at kaninens vand ikke fryser til – det er uanset, om du anvender en vandskål eller vandflaske. Derfor er det nødvendigt at sætte nyt vand ud i buret flere gange i løbet af dagen.
Se udvalget af foderskåle og drikkeflasker.
Alternativt kan man anskaffe sig en varmeplade, som typisk sælges til høns, eller en termodragt, som sættes omkring vandflasken. De kan som regel hamle op med frosten, så kaninen kan klare sig, imens du er på arbejde.
4. Sørg for frisk hø
Det er en selvfølge, at din kanin skal fodres om vinteren, men vidste du, at det er med til at varme kaninen op? Når din kanin spiser, sætter det gang i kroppen, som så producerer varme.
Derfor er det vigtigt, at kaninen hele tiden har frisk hø tilgængeligt, som den kan gå og gnaske af.
5. Aktivér din kanin
Ligesom med os mennesker får kaniner også varmen af at røre sig. Det er derfor ikke nogen dårlig idé, at din kanin også har adgang til en løbegård - også om vinteren - så den kan tage sig en lille løbetur af og til.
Se udvalget af tilbehør til gnavere, her også legetøj og aktivering.
Løbegården giver kaninen mulighed for at få rørt sig, selvom der er sne og slud i haven. De fleste kaniner har ikke noget imod lidt sne, så længe de har et tørt og lunt sted at søge hen, når de ikke gider at løbe rundt mere.
Derudover er det også vigtigt, at du leger med kaninen udendørs, da den dårligt tåler at komme indenfor i varmen (maks. 5-10 min.). Så det er frem med det lune overtøj, så du stadig kan hygge med din kanin, selvom det er blevet koldere.
Læs også: Pasning af marsvin