Pasning af kanin
13. november 2024
Komplet guide til livet med kanin
Kaniner er intelligente, aktive, kærlige og legesyge dyr. Derfor har vi i mange hundrede år holdt kaniner som kæledyr, og i dag topper de faktisk listen over de mest populære kæledyr, lige efter hunden og katten.
Selvom kaniner af mange bliver betragtet som kæledyr, er deres naturlige behov stadig lig deres vilde artsfællers, og de behov skal selvfølgelig tilgodeses bedst muligt.
Vi har samlet en guide her med vores bedste tips til livet med kanin, så du kan blive klogere på deres adfærd, natur samt krav til pasning og pleje.
Guiden kommer ind på følgende emner:
- 7 populære kaninracer
- Fodring af kanner
- En fiberrig kost
- Valg af tørfoder
- Grønt og hø
- Gnavemateriale
- Hvor skal kaninen bo?
- Bur, hus eller base
- Lav et udendørs areal
- Skal kaniner være indendørs eller udendørs?
- Sociale behov
- Sammenføring af kaniner
- Aktivering
- Drægtighed
7 populære kaninracer
- Angora er kendetegnet ved dens lange pels, der vokser hele livet. Racen kræver mere pga. daglig pelspleje. Den kan veje helt op til 5 kg.
- Belgisk kæmpe er kendetegnet ved dens kraftigere kropsbygning. Det er den største race herhjemme, og den vejer mindst 7 kg og helt op til 9 kg. Pga. størrelsen kræver den mere plads end de andre racer.
- Dværgvædder er kendetegnet ved dens hængeører og mindre krop (vejer 1,5 – 2 kg.). Anbefales ofte som begynderkanin, da dens temperament er roligt og den nemt kan gøres tam.
- Hermelin er kendetegnet ved dens korte pels, korte ører og runde hoved. Med en vægt på 0,8 – 1,3 kg er det den mindste race, der findes.
- Hollænder er kendetegnet ved dens tydeligt opdelte farver. Racen er en af de større, og den vejer typisk 2,5 – 3,2 kg. Den er udadvendt og ikke nervøst anlagt, og så er den særligt dygtig til kaninhop.
- Løvehoved er kendetegnet ved dens store manke. Den vejer typisk mellem 1,5 – 2,5 kg. Temperamentet er roligt og blidt, så den er velegnet til børnefamilien.
- Rex er kendetegnet ved dens korte og bløde pels. De vejer mellem 1,7 – 2,1 kg. Det siges, at denne race er den mest intelligente og dens væremåde kan minde om kattens. Den er legesyg og rolig af temperament.

Fodring af kaniner
Kaniner skal fodres med en varieret kost, som dækker deres behov for næring, vitaminer og mineraler. Samtidig skal kosten være fiberrig bestående af en blanding af tørfoder, grønt og hø. Og de skal have adgang til gnavemateriale og vand.
Giv kaniner en fiberrig kost
Kaniner er ’fibrevore’, hvilket betyder, at størstedelen af deres foder skal bestå af fibre for at holde deres tarmsystem sundt. Fibrene er med til at opretholde en optimal bakteriel flora samt en sund mobilitet og bevægelse i tarmene.
Tarmsystemet hos kaniner skelner mellem fordøjelige og ufordøjelige fibre. De ufordøjelige fibre ekspederes hurtigt ud, hvor de fordøjelige fibre bliver sendt op i blindtarmen, bliver forgæret og kommer ud som caecotrofer.
De ufordøjelige fibre sørger for konstant bevægelse i tarmene og stimulerer samtidig kaninernes appetit. Til sidst kommer de ud som små, runde og tørre pøller. De fordøjelige fibre er med til at give kaninerne den nødvendige næring.
Kaniner er pseudodrøvtygger, og spiser derfor caecotroferne direkte fra endetarmen. Dette er helt normalt og indeholder meget vigtige vitaminer, mikroorganismer samt amino- og fedtsyrer.
Der skal hele tiden være indhold i tarmene, og hvis dine kaniner går fra foderet eller virker til at have mistet appetitten, bør du kontakte din dyrlæge. Vær også opmærksom på, at kaniner sorterer i deres foder, hvorfor det er en fordel at fodre med ensartet foder.
Se udvalget af gnaverfoder.
Valg af tørfoder
Når du skal vælge tørfoder (foderpiller) til dine kaniner, skal det naturligvis være af god kvalitet. Det skal derudover være tilpasset kaninernes alder og livsstil.
En kanin i vækst har et andet behov for næring end en voksen eller senior kanin har. Indekaniner skal have et tilpasset foder, der er tilsat D-vitamin, som kaninerne ikke får fra solen.
Supplér kaninfodreret med grønt og hø
Kaniner kan ikke leve af tørfoder alene. Så betragt nærmere tørfoderet som et supplement til den egentlige kost, der primært skal bestå af hø og grønt. En fornuftig fordeling er 85 % hø af god kvalitet, 10 % grønt (f.eks. græs, broccoli, krydderurter og andre grøntsager) og 5 % tørfoder til kaniner.
Kål bør gives i små mængder, da det danner luft i maven på kaninerne. Salat og agurk indeholder meget vand, og kan være en fordel at supplere med i sommervarmen. Hø og græs er desuden med til at sikre et naturligt tandslid hos kaninerne.
Se udvalget af gnaversnacks og hø.
Sørg for gnavemateriale og frisk vand
Gnavemateriale er med til at aktivere kaninerne. Det kan f.eks. være grene, du kan finde i haven eller skoven.
Husk også at kaninen altid skal have adgang til frisk vand.
Se udvalget af foderskåle og vandflasker.

Hvor skal kaninerne bo?
Kaniner er aktive dyr, så det er essentielt for deres fysiske sundhed og trivsel, at de har mulighed for daglig motion. Dette skal du tænke ind, når du vælger, hvor kaninernes skal bo.
Bur, hus eller base
Et kaninbur, kaninhus eller lignende skal ses som kaninernes base, hvor de kan trække sig tilbage, finde ro og beskytte sig. Det er ikke til permanent husning.
Størrelsesmæssigt skal basen være minimum 120x80 cm pr. kanin og tilpas højt, så kaninerne kan sidde oprejst på bagbenene. Vælg gerne en større base, hvis du har pladsen til det.
Basen skal være afskærmet eller lukket på tre sider og min. en tredjedel på fjerde side, lukket ovenfra og sikret nedadtil. Derudover skal nettet være af solid kvalitet, så kaninerne ikke graver sig ud og samtidig er bedst beskyttet overfor rovdyr. Bunden af basen skal være fast og dækket af hø eller halm.
Se udvalget af spåner, halm og strøelse.
Vi anbefaler altid, at kaninerne frit kan gå ud af buret i et afskærmet udendørsareal. Men har de ikke det, skal du sørge for, at de dagligt kommer ud på et større areal, hvor de kan grave og have kontakt med andre kaniner. Er et udendørs areal ikke en mulighed, kan du også overveje at holde kaninerne indendørs.
Se udvalget af bure og baser til gnavere.
Lav et udendørsareal
Et udendørsareal er med til at opfylde kaninernes naturlige behov. Arealet skal minimum 9 m2 og meget gerne større, hvis du har pladsen til det. Med til det udendørs areal hører naturligvis kaninernes base, som du kan læse mere om ovenfor.
Du kan med fordel vælge en placering i skygge af træer eller buske. Og også væk fra trafikstøj og træk. Bundlaget kan fint være jord med blade, græs, grene, rødder og lignende ovenpå.
Har dine kaniner tendens til at være aggressive, kan du lukke dem ud i udendørsarealet på skift eller opdele arealet med trådnet, så de har kontakt, men ikke kan skade hinanden.
Se også udvalget af gnaverseler.
Skal kaniner være indendørs eller udendørs?
Kaniner udendørs
Kaniner kan som udgangspunkt godt være udendørs året rundt, hvis blot de har mulighed for at grave underjordiske gange og huler, og har adgang til en beskyttet base med masser af halm og hø at varme sig i. Der skal desuden være flere skyggesteder tilgængelige, så kaninen ikke får det for varmt om sommeren.
Ved strenge vintre skal du især være opmærksom på, at der er rigeligt med hø og halm i huset og evt. oven på jorden som et isolerende lag over gangsystemet. Drikkevandet bør ved frostvejr skiftes minimum 2-3 gange dagligt.
Kaniner i udendørs anlæg stimuleres som regel fint, hvis de har mulighed for at grave og have kontakt med andre kaniner og mennesker.
Læs også: 5 tips til en udekanin om vinteren
Kaniner indendørs
I forhold til indendørs kaniner er det vigtigt, at temperaturen ikke overstiger 25°C, da de ellers kan få det for varmt. Kaniner er renlige dyr, og de kan godt lære at bruge en bakke som toilet, f.eks. en kattebakke.
Hvis kaniner holdes fritgående indendørs, skal du sikre dit hjem, så de ikke kan komme til skade eller sidde i klemme. Hvis kaninen ikke holdes udendørs med gravemuligheder, så kløerne slides tilstrækkeligt, skal de klippes jævnligt. Her kan du få hjælp af din dyrlæge, hvis du ikke selv er tryg ved det.
Ligesom udendørskaniner har kaniner indendørs også behov for daglig stimulering og aktivering. Det kan du imødekomme ved f.eks. at servere deres mad i en foderbold eller spredt ud over et areal, så de skal arbejde lidt for det.
Er kaninerne neutraliserede, vil de typisk ikke urinmarkere deres territorium, og så længe du tilbyder skjulesteder og aktiverer dem tilstrækkeligt, og kaninerne har mulighed for at grave og gnave, vil de normalt ikke ødelægge møbler og ledninger.

Kaniners sociale behov
Kaniner er sociale dyr og har stor gavn af at have mindst en kaninven, som de kan kommunikere med. Kaniner, der går sammen, vil ofte nusse og vaske hinanden. De behøver ikke nødvendigvis at gå sammen, men det, at de kan høre, se og tale sammen, er godt for kaninerne.
Sætter du flere kaniner sammen, skal du sørge for en større base og et større udendørsareal, gerne med huler, kasser, rør eller lignende. På den måde kan kaninerne søge væk fra hinanden og gemme sig.
Selvom kaninerne er sociale dyr, er de samtidig territorielle. Så giv dem gerne god plads i udendørsarealet, masser af skjulesteder og mulighed for at grave gange i jorden, så de hver især kan opretholde deres eget delterritorium.
Du kan også overveje at give kaninerne hver deres base, så du mindsker risikoen for, at de slås med hinanden.
Ud over kontakt med andre kaniner, skal du også bruge tid sammen med kaninerne. Det gør dem mere kælne og tamme.
Læs også: Pasning af chinchilla
Sammenføring af kaniner
Når du skal føre kaniner sammen, kan det være en kompliceret proces, da mange faktorer spiller ind. Bl.a. køn, alder, temperament og om de er steriliserede/neutraliserede har betydning.
Det kan både være en hurtig og lang proces, men vigtigst er, at du sætter dig godt ind i det, inden du begynder. Et godt udgangspunkt er, at begge kaniner er neutraliserede, og du fører dem sammen på neutral grund.
Aktivering af kaniner
Ud over masser af social kontakt, både med andre kaniner og mennesker, er fysisk og mental aktivering også vigtigt for kaninernes sundhed og trivsel.
Dagligt skal kaniner bevæge sig; Løbe stærkt, hoppe højt, strække, bøje og dukke sig samt lave binkies, hvor de sparker benene ud til siden i et spring. Det er med til at opbygge en sund muskulatur og senere hen vedligeholde den.
Mental aktivering gør, at kaninerne skal bruge deres hjerne og bliver ”trættet” på en sund måde. Du får mere veltilpasse kaniner, der ikke bruger den indestængte energi på uhensigtsmæssige måder, fx at gnave i dine møbler. Gode hjernegymnastikopgaver kan være; Gemme foder under eller indeni ting. Du kan også prøve forskelligt legetøj til kaniner af.
Se udvalget af legetøj og aktivering til gnavere.
Drægtighed hos kaniner
Kaniner er byttedyr, og derfor formerer de sig hurtigt for at sikre artens overlevelse.
Allerede når de er 4 måneder gamle, bliver de kønsmodne, og da hunkaninen får ægløsning ved parring, er graviditet næsten garanteret. Det er en ting at være opmærksom på.
Hunkaniner er drægtige i ca. en måned og kan i princippet parres den dag, de føder. For at undgå overbelastning bør hunkaniner i fangenskab dog være mindst 8 måneder gamle, før de får deres første kuld, og som udgangspunkt bør de max få et par kuld om året.
Drægtighedsperioden er 29-35 dage og kuldstørrelsen 2-12 unger, alt efter race. Kaninungerne bør tidligst fjernes fra moderen, når de er 7-8 uger gamle.
Hvis du ikke ønsker unger, er det en god idé at neutralisere kønsmodne kaniner. Hankaniner kan kastreres, når de bliver kønsmodne, og deres testikler er faldet ned. Det sker typisk, når de er 4-5 måneder gamle. Hunkaniner kan steriliseres, når de er omkring 6 måneder gamle og/eller vejer 1 kg.
Læs også: Pasning af marsvin