Sådan anlægger du en havedam med formstøbt bassin
20. marts 2025
Dette skal du vide om formstøbte havebassiner
Der er flere forskellige måder at anlægge en havedam på. Fordelen ved en havedam med formstøbt havebassin er, at det er en nem og hurtig løsning til dig, der gerne vil etablere vand i haven. Formstøbte bassiner findes i flere forskellige størrelser og udformninger, så du kan finde lige den, der passer ind i dit havemiljø.
Når du anlægger en havedam med formstøbt bassin, er det en god idé at lave en plantegning over projektet, inden du begynder at grave. Du skal blandt andet overveje, hvor det er bedst at placere havedammen.
Havedammen skal gerne have 4-6 timers fuld sol hver dag og skygge eller halvskygge resten af dagen. Derudover er det en fordel ikke at placere dammen under store løvfældende træer eller nåletræer, da det kan give ekstra rengøringsarbejde i efteråret, hvor træerne smider bladene og nålene.
Du skal være opmærksom på, at det kun er mindre fisk, f.eks. guldfisk, som egner sig til de formstøbte bassiner, da disse bassiner ofte er små i størrelserne. Og har du fisk i bassinet anbefales det, at dammen er mindst 1 meter dyb, så fiskene sikres gode forhold om vinteren. Husk at undersøge hos din kommune, om det kræver en særlig tilladelse at anlægge havedam. Nogle kommuner har lokalplaner med begrænsninger på området.
Se udvalget af formstøbt havebassiner
Guiden indeholder
10 trin til en havedam med formstøbt havebassin:
- Undersøg jorden
- Markering af bassinets placering
- Udgravning af havedammen
- Test af pasform
- Fjernelse af skarpe genstande
- Forberedelse af bunden
- Placering og justering af bassinet
- Fyldning af sand omkring bassinet
- Fyldning med vand og finjustering
- Beplantning og dekoration
(Guiden fortsætter nedenfor)
Populære produkter netop nu
10 trin til en havedam med formstøbt havebassin
Tag udgangspunkt i følgende 10 trin med vejledende billeder til anlægning af et formstøbt havebassin.
1. Undersøg jorden
Før du begynder at grave, skal du undersøge jorden for eventuelle forhindringer som trærødder, kabler og rør. Dette er vigtigt for at undgå skader på eksisterende installationer. Kontakt kommunen for at få en oversigt over kloakrør og andre forsyningsledninger i området.
Start med at inspicere jorden visuelt og ved forsigtigt at stikke en spade i jorden på forskellige steder for at mærke efter eventuelle hårde genstande eller rødder. Hvis du har mistanke om, at der kan være kabler eller rør i jorden, kan du bruge en kabelsøger, som kan lejes i byggemarkeder, for at identificere skjulte installationer.
Se også udvalget af havedamsfisk.
2. Markering af bassinets placering
Placér bassinet der, hvor du ønsker det skal anlægges, og markér med en snor, en vandslang eller noget sand omridset af dammen samt de forskellige dybdezoner.
(Guiden fortsætter nedenfor)

3. Udgravning af havedammen
Grav havedammen ud efter de markerede linjer og dybdezoner. Det er en fordel at grave hullet lidt større og dybere end bassinet, så der er plads til et jævnt og stabilt bundlag af sand. Fjern eventuel overskydende jord og kontroller løbende form og dybde.
4. Test af pasform
Sæt bassinet midlertidigt ned i hullet for at kontrollere, om det passer. Justér ved behov ved at grave lidt mere jord væk eller tilføje sand, hvor det er nødvendigt.
(Guiden fortsætter nedenfor)

5. Fjernelse af skarpe genstande
Fjern sten, rødder og andre skarpe genstande fra jorden i hullet, da disse kan beskadige bassinet eller gøre det ustabilt.
Læs også: Pasning af guldfisk
6. Forberedelse af bunden
Spred et jævnt lag sand (ca. 5-10 cm) i bunden af hullet. Dette fungerer som en stabil og stødabsorberende bund for bassinet. Jævn sandlaget ud, så det danner en plan overflade.
(Guiden fortsætter nedenfor)

7. Placering og justering af bassinet
Sæt forsigtigt bassinet ned i hullet. Brug et vaterpas til at kontrollere, om det står i vater. Krydstjek med et langt bræt eller snor på tværs af bassinet. Hvis bassinet ikke er i vater, justér ved at tilføje eller fjerne sand under det.
Se også udvalget af havedamsfolier.
(Guiden fortsætter nedenfor)

8. Fyldning af sand omkring bassinet
Fyld forsigtigt sand mellem bassinet og jorden omkring det. Dette hjælper med at stabilisere bassinet. Giv sandet lidt vand med en haveslange undervejs for at pakke det godt sammen og undgå sætninger.
9. Fyldning med vand og finjustering
Begynd at fylde bassinet med vand samtidig med, at du kontrollerer dets placering. Justér eventuelt ved at tilføje mere sand omkring bassinet. Efterhånden som bassinet fyldes, retter det sig til og bliver mere stabilt.
Se også udvalget af pumper og filtre.
(Guiden fortsætter nedenfor)

10. Beplantning og dekoration
Plant dammen til med ønskede og velegnede havedamsplanter.
Se udvalget af havedamsplanter.
Undervandsplanter som vandpest og hornblad ilter vandet og reducerer algevækst, mens flydeplanter som muslingeblomst og krebseklo skaber skygge og naturlige gemmesteder for fiskene.
Langs kanten kan sumpplanter som lilla iris og engkabbeleje tilføre farve og frodighed, mens åkander med deres elegante blomster fuldender dammens udtryk.
For at skabe en harmonisk overgang fra vand til land kan du dekorere damkanten med grus – husk blot at vaske stenene først for at minimere skidt i vandet.
Læs også: De bedste vandplanter til havedammen