Gavekort 0 Kurv

Hækplanter

Udplantning og pasning af hæk

7. februar 2025

 

Derfor skal du have hæk

En hæk er en fantastisk måde at tilføje både privatliv og æstetik til din have. Den fungerer ikke kun som et naturligt skel, men kan også skabe et smukt grønt landskab året rundt. Når du planter og passer en hæk, er der flere faktorer at tage højde for, fra valg af den rette hækplante og placering til den løbende pleje, der sikrer, at den vokser sund og tæt.

I denne guide vil vi gennemgå, hvordan du planter din hæk korrekt, samt de bedste pasningsmetoder til at holde den stærk og flot gennem sæsonen. Fra vanding og beskæring til gødning og opretholdelse af den rette jordkvalitet – vi har tipsene til dig.
Se udvalget af hækplanter.

 

Guiden indeholder

  1. Valg af hæk
  2. Inddeling af hæk
  3. Hvad siger loven om plantning af hæk?
  4. Skab små rum i haven med hækplanter
  5. Skab et rigt fugleliv med hækplanter
  6. Klargøring af jorden før udplantning
  7. Udplantning af hækplanter
  8. Vanding af hæk
  9. Gødning af hæk
  10. Beskæring og klipning af hæk

(Guiden fortsætter nedenfor)

 

Populære produkter netop nu

Digital PH måler
Digital PH måler
199 kr.
  • Få leveret
  • Klik & Hent i
Champost jordforbedring
3 for 250,-
Champost jordforbedring
99,95 kr.
  • Få leveret
  • Klik & Hent i
Dyrkningsbakke, 24 x 38 cm
Dyrkningsbakke, 24 x 38 cm
49,95 kr.
  • Få leveret
  • Klik & Hent i
Digital PH måler
Digital PH måler
199 kr.
  • Få leveret
  • Klik & Hent i
Champost jordforbedring
3 for 250,-
Champost jordforbedring
99,95 kr.
  • Få leveret
  • Klik & Hent i
Dyrkningsbakke, 24 x 38 cm
Dyrkningsbakke, 24 x 38 cm
49,95 kr.
  • Få leveret
  • Klik & Hent i

 

1. Valg af hæk

Valget af hæk er vigtigt at overveje grundigt, da du skal leve med hækken i mange år. Hvilken hæk, du skal vælge, afhænger af formålet med hækken og din personlige smag. Vil du gerne have en hæk, som vokser hurtigt og slutter helt tæt, ville en bøgehæk være et oplagt valg.

Er du typen, der ikke vil bekymre dig om havens ve og vel og har brug for en nøjsom hækplante, bør du vælge en ligusterhæk. Er du vild med geometriske former og stringente linjer i haven, bør du vælge en buksbomhæk. Vil du gerne understrege din haves romantiske stil, kunne du vælge en spiraeahæk.

En uklippet hæk kræver mere plads end en klippet, og derfor skal du overveje nøje, hvor meget plads du har at gøre godt med. For liguster og bøg anbefaler vi at bruge hækplanter i størrelsen 80-120 cm, da planterne i denne størrelse giver det bedste udgangspunkt i forhold til prisen.

 

2. Inddeling af hækplanter

Overordnet inddeles hækplanter i løvfældende arter, såsom bøg og tjørn, og stedsegrønne arter, såsom thuja og kirsebærlaurbær. Dertil findes arter, som både kan fås som løvfældende og stedsegrøn, såsom liguster.

Derudover inddeles hækplanter i klippede hække, såsom liguster, bøg, avnbøg og buksbom, og uklippede hække, spiraea og potentil. Inddelingen i klippede og uklippede hække betyder ikke nødvendigvis, at hækkene skal eller ikke må klippes, men at de henholdsvis tager sig bedst ud klippet og uklippet.

Læs også: Udplantning og pasning af syren

 

3. Hvad siger loven om plantning af hæk?

Skal du plante hæk i skellet mellem dig og din nabo? Så skal du være opmærksom på den gældende lovgivning på området, nemlig hegnsloven.

Din-Bolighandel har udarbejdet en guide til hegnsloven, som viser hvilke regler, der gælder, når du skal opsætte levende hegn, fx med hækplanter.

(Guiden fortsætter nedenfor)

 

Udplantning og pasning af hækplanter - Plantorama

 

4. Skab små rum i haven med hækplanter

Hækplanter bruges som regel for at markere skel. Hækplanterne kan dog også bruges indenfor i haven til at inddele haven i mindre rum. De små rum giver haven personlighed og struktur og skaber gode hyggekroge.

Hække giver også en mulighed for at inddele haven i temaer, som eksempelvis rosenhave, grønthave eller staudehave. Ligesom hækken omkring haven danner havens ydervægge, kan hække inde i haven altså også danne skillevægge, der deler den op i mindre rum, og gør den mere spændende. Udover at gøre haven mere spændende og overskuelig giver inddelingen også illusionen af en større have.

 

5. Skab et rigt fugleliv med hækplanter

Ligesom at hække kan skabe hyggehjørner til glæde for os mennesker, er hække også gavnligt for havens småfugle. Hækkene er et oplagt sted for småfuglene at søge tilflugt og bygge rede. Her er det nemlig svært for rovfuglene og kattene at komme til.

Hvis du gerne vil have et rigt fugleliv i haven, er det derfor en rigtig god idé at plante hæk. Hvis du gerne vil skabe de bedste betingelser for fuglene, skal du bruge hækplanter med torne, som eksempelvis Kristtorn.

Læs også: Sådan skaber du en fuglevenlig have

 

6. Klargøring af jorden før udplantning

Før planten kan sættes i jorden, skal jorden rengøres for store sten, byggeaffald og lignende ned til 35-40 cm dybde.

Hvis jorden er meget lerholdig, er det desuden en god idé at blande spagnum eller sand i, da hækplantens rødder har brug for en forholdsvis porøs jord for at få fodfæste. Det er desuden en god idé at putte kompost ned i plantehullet for at give hækplanterne noget at ”leve af” i starten.
Se udvalget af jord.

(Guiden fortsætter nedenfor)

 

Hæk

 

7. Udplantning af hækplanter

Det er altafgørende for resultatet, at hækplantens rødder holdes fugtige op til udplantningen. Når det er tid til udplantning, graver du en rende, som er tilpas dyb og bred til, at hækplantens rødder kan være der.

Det er en god idé at sætte planterne efter en snor, så du sikrer, at de står lige og i samme højde. Husk desuden at træde jorden til omkring hækplanten, så den står opret og godt fast i jorden. Når hækplanterne er i jorden, er det vigtigt at vande. En tommelfingerregel er, at hver meter nyplantet hæk skal have 20 liter vand af flere omgange.

Læs også: Udplantning og pasning af liguster

 

Planteafstand mellem hækplanter

Der er naturligvis forskel på, hvor brede de enkelte hækplanter bliver, og derfor er der også forskel på den anbefalede planteafstand. Som tommelfingerregel siges det dog, at klippede hække skal plantes med 4-5 planter pr meter, hvorimod uklippede hække skal plantes med 3-4 planter pr meter.

 

Tidspunkt for udplantning af hækplanter

Hækplanter med klump skal plantes i september/oktober eller april/maj, mens barrodede planter skal plantes mellem løvfald og løvspring. Barrodede planter har beskyttende jord omkring rødderne og skal således bruge vinteren til at udvikle rødder, så de er stærke til foråret.

 

8. Vanding af hæk

I starten af hækkens liv er jævn vanding afgørende, især i tørre perioder. De første år efter udplantningen kræver hækken ekstra opmærksomhed for at sikre, at planterne har de rette forhold for at etablere sig. En effektiv metode er at bruge en siveslange langs hækken for at sikre jævn vanding.

Når hækken er godt etableret, og rødderne er blevet stærkere, kan den klare sig med det regn, der falder i Danmark, men det er stadig vigtigt at sikre, at den får vand under tørre perioder.

Gode tips til vanding af hæk:

  • Når du vander hækken, er det vigtigt at sikre, at vandet når ned til rødderne, da det er dem, der har størst behov for vand. Undgå at vande overfladisk, da det ikke stimulerer rødderne til at vokse dybere ned i jorden.

  • Det er også en god idé at vande om morgenen eller aftenen, når temperaturen er lavere, for at minimere fordampning og sikre, at vandet når rødderne effektivt.

  • Under meget varme perioder kan det være nødvendigt at vande oftere for at holde jorden fugtig omkring hækken.

Læs også: Hækken året rundt

(Guiden fortsætter nedenfor)

 

Udplantning og pasning af hækplanter - Plantorama

 

9. Gødning af hæk

I marts og juni er det ideelt at gøde hækken, da det giver de nødvendige næringsstoffer til vækstsæsonen. Brug helst en langsom frigivende gødning, der hjælper med at styrke hækkens rodnet og fremmer sund vækst.
Se udvalget af gødning.

Hvis du bruger organisk gødning, kan det være en fordel at anvende den én gang om året, mens NPK-gødning giver et regelmæssigt næringstilskud to gange årligt. Gødning hjælper hækken med at udvikle sig stærkt og sundt, hvilket kan gøre den mere modstandsdygtig over for sygdomme og skadedyr.

 

10. Beskæring og klipning af hæk

Såvel klippede som uklippede hække skal beskæres årligt for at holde formen. På trods af at de kaldes ”uklippede” hække, skal de beskæres for at holde sig tætte.

Der er forskel på, hvor meget hækplanterne skal beskæres og hvornår, men som tommelfingerregel gælder, det er de klippede hække skal beskæres to gange årligt for at holde formen: ved Skt. Hans-tid og igen inden vinteren. Vær opmærksom på først at klippe hækken, når fugleungerne er fløjet fra reden.

Det er desuden vigtigt at huske, at en nyklippet hæk altid skal være kegleformet, det vil sige en anelse bredere forneden end foroven. Dette er nødvendigt, for at hækken kan få sol og lys i hele dens højde.

Læs også: Sådan anlægger du en have