Slyngplanter
Udplantning og pasning af guldregn
26. november 2024
Guldregn i haven
Guldregn, som på latin kaldes Laburnum, er et flot syn i maj måned, hvor de lange klaser af gule ærteblomster står i fuldt flor.
Guldregn er en stor løvfældende busk, som også findes som mindre træer. Den kan sagtens blive 8-12 meter høj og bruges derfor ofte som overstander ved hegn eller mur, vindbryder ved terrassen eller op ad en pergola.
Busken blomstrer i maj og juni med små gule blomster i klaser, der typisk er mellem 10 og 30 centimeter lange.
Er du på udkig efter slyngplanter kan du se vores udvalg her
Sorter af guldregn
Der findes tre sorter:
- Laburnum anagyoides, som også kaldes almindelig guldregn. Den har en let grålig bark på stammen og dunede små grene.
- Laburnum alpinum, som på dansk kaldes alpeguldregn. Den har grøn og blank bark og er uden dun på de mindre grene.
- Laburnum watereri, som er en krydsning mellem de to andre sorter. Den har grøn og blank bark, har ingen dun på de mindre grene, og så er den steril og indeholder kun sjældent giftige frø.

Er guldregn giftig?
Guldregnen er en del af ærteblomstfamilien og bærer derfor bælge med små sorte frugter i. Bælgene kan forveksles med spiselige ærtebælge, men buskens bælge er giftige og bør derfor ikke spises.
Derfor skal man passe på, hvis der er små børn i nærheden, som kan komme til at spise de giftige bælge. Der findes dog sorter, som for eksempel Laburnum watereri, som er forædlede og derfor producerer ganske få bælge, som oftest ikke indeholder frø. Den sort er derfor mindre giftig.
Udplantning af guldregn
Guldregn er forholdsvis let at plante, da den trives fint i de fleste typer jord. Er det muligt, er kalkholdigt jord det bedste at plante den i. Det er en hårdfør busk, der både tåler vind og vintervejr, og den trives bedst i halvskygge.
Sådan planter du guldregn
Guldregn skal gerne plantes i foråret eller efteråret, hvor jorden er fugtig og lun.
- Plant ud i en næringsrig og veldrænet jord på en placering i halvskygge.
- Grav et plantehul, som er lige så dybt som plantens rødder og to-tre gange så bredt.
- Sæt nu planten ned i plantehullet, fyld jord på og vand rigeligt.
- Hold en planteafstand på 3-4 meter mellem planterne.

Pasning af guldregn
Guldregn producerer selv det kvælstof, den har brug for, så man kan med fordel spare på havegødningen. Det kan dog være en god idé at give den lidt kaliumholdig gødning – for eksempel kompost, aske eller møg fra fjerkræ.
Beskæring af guldregn
Udtynding og beskæring af guldregnen er sjældent nødvendig, fordi væksten er så fin og åben. Som med alle andre træer skal man gerne fjerne misvækst og døde skud om vinteren.