Spiselige bær og planter
Udplantning og pasning af chili
24. januar 2025
Udplantning og pasning af chili
Chiliplanter i drivhuset
Der er intet som at dyrke egne chilier og høste dem, når de er helt modne – det er både sjovt og lækkert, og du får chilier med en intens smag, der slår de supermarkedskøbte.
Chiliplanter trives fantastisk i drivhus, hvor de får den varme og sol, de elsker. Drivhuset skaber et stabilt klima, der giver chilierne de bedste betingelser for at vokse hurtigt og sundt, selv når vejret udenfor ikke er ideelt. Chiliplanter kræver masser af sol og varme for at udvikle sig optimalt, og et drivhus giver dem den perfekte ramme til at producere stærke, smagfulde frugter.
Du kan vælge at starte dine chilier fra frø, som skal forkultiveres indendørs før udplantning, eller købe færdige chiliplanter, som hurtigt kan sættes ud i drivhuset. Uanset hvilken metode du vælger, er fremgangsmåden for udplantning den samme, og du kan bruge denne vejledning til begge typer.
Se udvalget af chilifrø og chiliplanter.
Guiden indeholder
- Chiliplanter er nemme at dyrke
- Forspiring af chilifrø
- Plantning og pleje af chiliplanter
- Høstning af chilier
- Opbevaring og brug af chilier
- Kombination af chilier og krydderurter
- Skadedyr og sygdomme
(guiden fortsætter nedenfor)


1. Chiliplanter er nemme at dyrke
Den nemme måde, at dyrke sin egen chiliplante på, er ved at købe én eller flere planter i april/maj og lade dem vokse i drivhuset, på terrassen eller altanen. I løbet af forsommeren vil chiliplanten sætte frugter, som du kan høste efter nogle uger afhængigt af sort, sol og varme.
Se udvalget af drivhus- og grøntsagsplanter.
Hvis du er mere eventyrlysten, kan du i februar/marts forspire chilifrø i en plantekasse eller minidrivhus. Vi anbefaler, at du vælger frø fra forskellige sorter, så du får mulighed for at smage flere slags chili og eksperimentere med styrken.
Når du dyrker selv, får du lov til at eksperimentere med forskellige chilisorter, hvornår det er bedst at høste frugterne og hvilken chili der falder bedst i din smag. Jo længere chilifrugterne sidder, jo mere smag udvikler de som hovedregel.
Læs også: Sådan dyrker du perfekte krydderurter.
2. Forspiring af chilifrø
Chilifrø bør startes indendørs, da de har brug for længere tid til at spire og vokse til en plante, der kan håndtere udplantning. Du bør begynde at så chilifrø omkring februar til marts, så planterne er klar til at blive sat ud efter den sidste frost, som ofte kommer i maj.
- Brug en såbakke eller små potter. Fyld så- og priklejord i.
- Plant frøene - små frø må ikke dækkes, større frø dækkes lige med jord.
- Chilifrø spirer bedst ved temperaturer mellem 22-25°C. Det er vigtigt at placere dem et varmt sted, gerne på et vindue med meget lys eller under vækstlys, da chili er en lyselskende plante, dog IKKE i direkte sollys. Du kan med fordel placere dem i et minidrivhus, så temperaturen kan holdes høj.
- Hold jorden let fugtig, men ikke våd. Overvanding kan føre til rådne rødder og problemer med svampe. En sprayflaske kan være nyttig til at holde jorden fugtig uden at overophede frøene.
- Har du sået for tæt, og kimplanterne rører ved hinanden, kan de prikles ud i potter, så planterne bliver så robuste og kraftige som mulige.
- Frøene begynder typisk at spire efter 7-14 dage, afhængig af temperaturen.
Inden udplantning skal planterne hærdes til at leve udendørs. Sæt dem køligere og med lidt direkte sol.
Det er altid en god idé at læse vejledningen på frøposen, da der er forskel på tidspunkt af forspiring, såning og blomstring.
Find alt du skal bruge til forspiring.
Læs også: 6 trin til forspiring af frø
(Guiden fortsætter nedenfor)
Populære produkter netop nu
3. Plantning og pleje af chiliplanter
Når chiliplanterne er blevet stærke nok, og faren for nattefrost er overstået, kan de plantes ud i haven, drivhuset eller i store havekrukker.
- Udplantning
Placer chilierne et solrigt sted, da de har brug for masser af lys for at trives, og kan nu sagtens stå i direkte sollys. Jorden skal være godt drænet, da chilier ikke kan lide at stå i vand. Hvis du planter i haven, skal du sørge for, at jorden er beriget med kompost eller en god næringsrig jord.
Se udvalget af jord.
- Beskæring og støtte
Chiliplanter vokser bedst, hvis de får støtte til at vokse opad. Brug espalier eller stænger, så de ikke vokser ud til siderne. Beskæring er også vigtig for at sikre, at planterne får ordentlig luftcirkulation og for at fremme produktionen af frugter.
- Vanding
Chilier har brug for regelmæssig vanding, især i varme perioder, men de kan ikke tåle at stå i vand. Det er bedst at vande dem om morgenen, så bladene har tid til at tørre, før natten falder på.
- Gødning
En afbalanceret chiligødning, der indeholder både kvælstof (for bladvækst) og kalium (for frugtsætning), vil fremme en sund vækst og god frugtproduktion. Overfodring med kvælstof kan dog resultere i kraftig bladvækst, men få chilier.
4. Høstning af chilier
Chilier kan høstes, når de er blevet store og har fået deres fulde farve, hvilket kan være alt fra grøn til rød, orange eller gul, afhængigt af sorten.
- Hvornår høster man?
De fleste chilier er klar til høst, når de har ændret farve og er blevet faste at røre ved. For at få en mildere smag, kan du høste dem, mens de stadig er grønne. Hvis du vil have en mere intens smag, skal du lade dem modne helt på planten.
- Hvordan høster man?
Brug en skarp saks eller en beskæringssaks til at skære chilierne af forsigtigt uden at skade planten. Det er bedst at høste dem regelmæssigt for at fremme ny vækst og frugtsætning.
5. Opbevaring og brug af chilier
Når chilierne er høstet, er der flere måder at opbevare dem på, så de holder sig friske og kan bruges i dine madlavning.
- Frisk opbevaring
Hvis du vil opbevare chilierne friske i et par dage, kan du opbevare dem i en papirpose i dit køleskab. For længere opbevaring kan du fryse dem ned. Læg chilierne enkeltvis på en bakke og fryse dem, så de ikke klistrer sammen.
- Tørring
Tørrede chilier har en intens smag og kan bruges til at lave krydderiblandinger eller chiliolier. Hæng dem op på en snor eller brug en dehydrator. Når de er helt tørre, opbevares de i tætsluttende glasbeholdere.
Brug dine chilier til at lave hjemmelavet salsa, chilimarmelade, pickles, chiliolie eller krydderier. Du kan også bruge tørrede chilier til at lave en stærk chili-pulverblanding til at krydre din mad med.
Læs også: Ny med drivhus - sådan kommer ud i gang
(guiden fortsætter nedenfor)

6. Kombination af chilier og krydderurter
Når du dyrker chilier, kan du også kombinere dem med andre krydderurter og planter for at skabe et sundt og produktivt haveområde. Her er nogle gode kombinationer:
- Basilikum
Basilikum og chili er en klassisk kombination, der trives godt sammen. Begge planter har brug for varme og sol, og basilikumens duft kan hjælpe med at afskrække skadedyr, som kan angribe chiliplanterne. Basilikum fungerer også fantastisk som en ledsagerplante til chili i madlavning, især i italienske og middelhavsinspirerede retter.
- Oregano
Oregano er en anden krydderurt, der trives godt sammen med chili, især når det dyrkes i drivhus eller varme forhold. Oregano tilføjer en aromatisk smag til mange af de samme retter, som du bruger chili i, og hjælper med at afskærme eventuelle skadedyr.
- Persille
Persille er en god partner til chili, da den kan hjælpe med at balancere styrken i chiliens smag. Persille trives i skyggefulde områder, så den kan også hjælpe med at skabe en balance i havebede, der kan være nyttige til dyrkning af chilier, der kræver meget sol.
Marvblad (Bay Leaf)
Bay leaves eller marvblad kan også dyrkes tæt på chiliplanterne, da de hjælper med at afskærme planteområdet mod skadedyr. Samtidig trækker bay leafs dybe rødder næringsstoffer fra jorden, som chiliplanterne også kan nyde godt af.
Kombinationen af chiliplanter med andre krydderurter skaber ikke kun et smukt og produktivt havebed, men det kan også hjælpe med at beskytte chilierne mod skadedyr og forbedre både smag og sundhed.
Se udvalget af krydderurter.
7. Skadedyr og sygdomme
Chiliplanter er relativt modstandsdygtige mod de fleste skadedyr, men de kan stadig blive angrebet af bladlus, snegle eller kvaler, som kan skade deres vækst.
- Bladlus og kvaler
Begge disse skadedyr trives under tørre forhold, så sørg for at holde planterne godt vandet og give dem tilstrækkelig luftcirkulation. Brug en blanding af vand og sæbe eller neemolie for at bekæmpe bladlus.
- Snegle
Disse skadedyr kan hurtigt ødelægge dine chili, især når de er unge. Placer kobberbånd rundt om dine planter eller brug naturlige afskrækkende midler som knuste æggeskaller for at holde sneglene væk.
- Svampe og sygdomme
Meldug og råd er almindelige problemer for chiliavlere. For at forhindre disse sygdomme bør du sørge for god luftcirkulation, undgå at vande fra oven og fjerne døde eller beskadigede blade. Hvis du ser tegn på sygdom, kan du bruge naturlige fungicider som neemolie.
Læs også: Udplantning og pasning af meloner