Stauder
Udplantning og pasning af kæmpejernurt
26. november 2024
Gode råd til udplantning og pasning af kæmpejernurt
- Placer kæmpejernurt i en mager og tør jord, som er veldrænet. Sørg for at planten står i fuld sol, så den trives optimalt.
- Plant gerne ud hele året rundt, så længe jorden ikke er frossen.
- Udplant kæmpejernurt ved at grave et plantehul så dybt og bredt, at rødderne ikke bøjes. Vand både før og efter udplantning og træd jorden fast omkring planten. Husk at vande rigeligt efter udplantning.
- Vand kun planten i tørre perioder og gød den kun, hvis den trænger til ekstra forkælelse. Gødning skal foregå i det sene forår, når planten påbegynder sin blomstring.
- Vinterdæk ikke kæmpejernurt. Selvom du dækker planten af, vil den sandsynligvis ikke overleve, så det er spild af kræfter. Lad den stå med sine blomster med frø, som næste år vil selvså.
- Vælg om du vil lade planten selvså eller om du vil høste frøene til forspiring selv. Du kan læse om fremgangsmåderne for begge nederst i artiklen.
Se vores udvalg af stauder her
Placering af kæmpejernurt
Kæmpejernurt er en meget nøjsom plante, som ikke stiller de store krav til jordkvaliteten. Faktisk foretrækker planten en mager og tør jord, frem for en næringsrig og fugtig jord. Du kan både dyrke kæmpejernurt i krukker og på friland, men du skal altså være opmærksom på, at jorden skal være veldrænet, eventuelt iblandet sand.
Hvor kæmpejernurt ikke stiller krav til jordkvaliteten, stiller den derimod krav til lysforholdene. Den har nemlig brug for en placering i fuld sol for at trives. Den kommer oprindeligt fra Sydamerika og er altså vant til varme og sol.
Kæmpejernurt har et let og luftigt udtryk, som skaber en fin kontrast til stauder med en mere markant blomstring eller mellem stauder, som fylder godt ved jorden.
Plantetid for kæmpejernurt
Typisk siges det, at stauder skal plantes ud i det tidlige efterår. Reglen om, at stauder skal plantes ud om efteråret, stammer imidlertid fra ”gamle dage”, hvor stauder blev solgt som barrodsplanter.
En barrodsplante er meget følsom overfor ydre påvirkninger og derfor blev det anbefalet, at stauder blev plantet ud om efteråret, hvor jorden er lun og fugtig og på den måde giver de bare rødder de bedste vækstbetingelser.
I dag dyrkes og sælges stauder imidlertid i potter, og de passes og plejes omhyggeligt med vand og gødning – de er altså langt stærkere og mere sejlivede end barrodede stauder. Derfor kan du i dag plante stauder, herunder også kæmpejernurt, ud hele året rundt – så længe at jorden ikke er frossen, naturligvis.
Udplantning af kæmpejernurt
Det er enkelt at plante kæmpejernurt ud. Sådan gør du:
- Grav et plantehul, der er så dybt og bredt, at rødderne ikke bøjes.
- Løsn jorden i bunden af hullet og fyld helt op med vand. Lad vandet trække ned i jorden.
- Placer planten i en passende højde og fyld op med jord.
- Træd afslutningsvist jorden fast omkring planten.
Vanding og gødning af kæmpejernurt
Kæmpejernurt er en tørketålende plante, men den har brug for at blive vandet det første stykke tid efter udplantningen, indtil den får godt rodfæste.
Kæmpejernurt er en meget nøjsom og robust plante, som stort set ikke kræver nogen pasning. Du skal kun tænke på at vande planten i meget tørre perioder, og gødning har den heller ikke brug for. Vil du gerne forkæle planten, kan du godt give den et lille skud gødning - og det bedste tidspunkt er i det sene forår, når planten forbereder sig på en lang blomstringstid.
Med sine høje, tynde stængler kan kæmpejernurt se skrøbelig ud, men det er den faktisk ikke. På trods af deres sarte udtryk er stænglerne enormt stærke og smidige, og de har derfor ikke brug for opbinding eller en beskyttet placering.
Populære produkter netop nu

Vinterdækning af kæmpejernurt
Kæmpejernurt er ikke fuldt vinterhårdfør under danske forhold, men hvis vinteren er mild, kan du være heldig, at planten overlever. Hvis frosten derimod virkelig sætter ind, hjælper det ikke meget at dække planten ned. Den vil med al sandsynlighed ikke overleve, trods anstrengelserne for at passe på den. Det kan derfor ikke svare sig at dække den ned.
I stedet bør du lade planten beholde sine blomster og udvikle frø, sådan at den kan selvså og komme igen året efter på den måde.
Formering af kæmpejernurt
Du kan vælge enten at høste frøene fra planten eller lade planten selvså. Det skal dog nævnes, at selvsåning er det nemmeste.
Høstning af frø
Frøene skal sås i spirebakker i februar måned uden at dække dem til med jord. Du skal i stedet trykke frøene let ned i den fugtige jord. Kæmpejernurt er kuldekimer, hvilket vil sige, at frøene har brug for kulde for at spire - derfor skal spirebakkerne stilles meget køligt, indtil frøene begynder at spire efter et par uger.
Herefter tages bakkerne ind, hvor de stilles et lyst og køligt sted de næste par måneder, inden de små planter kan plantes ud i krukker eller på friland. Dette kan gøres når nattefrosten er forbi. Selvom kæmpejernurt tåler tørke, er det vigtigt at vande dem, indtil de får et godt rodfæste.
Selvsåning
Den vigtigste opgave i selvsåning er at holde området omkring frøene fri for ukrudt. Fjern forsigtigt ukrudtet med håndkraft, så frøene ikke bliver vendt ned i jorden. De spirer nemlig ikke, hvis de tildækkes med jord.
Når frøene spirer i foråret, og den sene nattefrost kommer, kan det være nødvendigt at grave de små planter op og omplante dem i potter, som holdes indendørs indtil nattefrosten er ovre. Herefter kan du udplante de små planter i haven.