Udplantning og pasning af pæoner
10. marts 2025
Pæoner og bonderoser til haven
Pæoner er elsket for deres overdådige blomster og betagende duft, men for at få dem til at trives kræver de den rette pleje og placering. Heldigvis er pæoner både hårdføre og langlivede, hvis de får de rette vækstbetingelser.
Se udvalget af pæoner.
I denne guide gennemgår vi alt, du behøver at vide for at lykkes med dine pæoner – fra valg af den bedste placering og korrekt udplantning til vanding, gødning og generel pleje. Uanset om du foretrækker de klassiske silkepæoner eller de elegante træpæoner, vil du her finde praktiske råd til at sikre frodig blomstring år efter år.
Guiden indeholder
- Sorter af pæoner
- Placering af pæoner
- Plantetid for pæoner
- Udplantning af pæoner
- Vanding og gødning af pæoner
- Opbinding af pæoner
- Deling og flytning af pæoner
- Beskæring af pæoner
- Vinterdækning af pæoner
- Særligt om træpæoner
(Guiden fortsætter nedenfor)


1. Sorter af pæoner
Pæoner findes i flere varianter, som hver har deres egne særpræg og dyrkningskrav. De tre hovedtyper er staudepæoner (bonderoser), træpæoner og intersectional pæoner (Itoh-pæoner).
- Staudepæoner - klassiske bonderoser
Staudepæoner er de mest almindelige og dyrkes ofte i danske haver. De kaldes også bonderoser og er kendetegnet ved deres store, duftende blomster og frodige løv.
De dør helt ned om vinteren og skyder igen om foråret.
Se udvalget af stauder.
- Træpæoner - de elegante buskpæoner
Træpæoner er ikke egentlige træer, men buske, der bevarer deres forveddede grene året rundt. De har større blomster end staudepæoner og et mere eksotisk udseende.
Bevarer sine grene om vinteren og vokser langsomt. Forvent blomstring mellem april-maj, ofte tidligere end staudepæoner.
- Intersectional pæoner - hybridpæoner med det bedste fra begge verdener
Itoh-pæoner er en krydsning mellem staudepæoner og træpæoner og kombinerer det bedste fra begge. De har store, eksotiske blomster som træpæoner, men vokser som stauder.
Dør ned om vinteren, men har en mere busket og kompakt form end staudepæoner, samt er de meget hårdføre. Se frem til en lang blomstringsperiode fra maj til juli.
2. Placering af pæoner
- Jordforhold
Pæoner tåler ikke at stå i en våd jord, og derfor er det vigtigt, at de plantes i en veldrænet jord. Jorden må dog ikke være tør og sandet. Planten tåler nemlig heller ikke at tørre ud. Det er vigtigt, at jorden er muldrig og har et højt indhold af næring. Derfor er det en god idé at blande kompost i jorden, som pæonerne skal plantes i.
- Lysforhold
Pæoner bør placeres i fuld sol. De kan godt klare sig i halvskygge, men blomstringen bliver rigere og kraftigere, hvis de står i fuld sol. Helskygge tåler pæoner ikke. Det er desuden vigtigt, at pæoner får en placering med rolige vindforhold, sådan at blomsterstilkene ikke knækker i blæsevejr.
- Placering
Pæoner kan godt dyrkes i krukker, men du bør lade dem vokse på friland, hvor de kan brede sig, som de har lyst til.
3. Plantetid for pæoner
Typisk siges det, at stauder skal plantes ud og deles i det tidlige efterår. Reglen om, at stauder skal plantes ud om efteråret, stammer imidlertid fra ”gamle dage”, hvor stauder blev solgt som barrodsplanter.
En barrodsplante er meget følsom overfor ydre påvirkninger og derfor blev det anbefalet, at stauder blev plantet ud om efteråret, hvor jorden er lun og fugtig og på den måde giver de bare rødder de bedste vækstbetingelser.
I dag dyrkes og sælges stauder imidlertid i potter, og de passes og plejes omhyggeligt med vand og gødning – de er altså langt stærkere og mere sejlivede end barrodede stauder. Derfor kan du i dag plante stauder, herunder også pæoner, ud hele året rundt – så længe at jorden ikke er frossen, selvfølgelig.
Planter du ud en meget varm og tør sommer, skal du være ekstra påpasselig med at vande rigeligt efter udplantning.
Læs også: Udplantning og pasning af staudelupin
(Guiden fortsætter nedenfor)
4. Udplantning af pæoner
Det er meget enkelt at plante pæoner ud. Sådan gør du:
- Grav et plantehul, som er tilpas dybt og bredt, så rødderne ikke bøjes.
- Løsn jorden i bunden af hullet, så rodklumpen nemmere kan få fodfæste.
- Placer planten så rodknolden er cirka 3 cm under jordoverfladen. Rodknolden må ikke komme for dybt under jorden, da det så tager planten et eller to år, før den kan blomstre.
- Fyld plantehullet op med jord iblandet kompost, som giver næring til den nyplantede pæon.
- Træd afslutningsvist jorden fast omkring planten.
- Vand hvis jorden og vejret er tørt. Er vejret derimod efterårsagtigt, er det ikke nødvendigt med vanding.
5. Vanding og gødning af pæoner
- Vanding
Pæoner må ikke stå i vand, men de tåler heller ikke at tørre ud. Derfor er det vigtigt, at jorden omkring planten holdes let fugtigt. Der er ikke nogen faste regler for, hvor tit planten skal vandes – det afhænger naturligvis af jordens evne til at binde fugt og mængden af nedbør. Du skal bare sørge for at holde jorden let fugtig omkring planten.
- Gødning
Med deres overdådige blomstring ligner pæoner nok planter, som har brug for masser af opmærksomhed, men det har de faktisk ikke. Pæoner er nemlig meget nøjsomme planter.
Er de plantet i en tilpas næringsrig jord, behøver de eksempelvis ikke få tilført gødning. Du kan dog godt forkæle pæonerne med en smule gødning om foråret - det vil give dem ekstra energi til en lang og smuk blomstring.
Alternativt kan du lægge et lag kompost omkring planten og forny det hvert år. Det vil også give planten næring.
Se udvalget af gødning.
6. Opbinding af pæoner
Nogle pæoner, særligt sorterne med store, fyldte blomster, kan have svært ved at ”holde balancen”, når de står i fuldt flor. Blomsterne kan simpelthen blive for tunge til stilkene. For at disse planter ikke skal vælte, er det derfor nødvendigt at give dem støtte, f.eks. et espalier eller lignende.
Se udvalget af espalier.
(Guiden fortsætter nedenfor)


7. Deling og flytning af pæoner
Pæoner kan bedst lide at stå i fred. Du kan imidlertid godt dele og flytte pæoner, hvis bare du er forsigtig og sørger for, at hver rodklump har minimum tre skud.
Det er desuden vigtigt, at planten har haft i hvert fald fire år til at etablere sig. Sidst men ikke mindst skal du vide, at efteråret er det bedste tidspunkt for deling og flytning af pæoner. Flytningen fungerer i princippet som en nyplantning, og her giver efteråret altså de bedste betingelser.
8. Beskæring af pæoner
Pæoner kræver generelt meget lidt beskæring, men en smule pleje kan hjælpe med at holde dem sunde og flotte, og sikrer en rig blomstring.
Beskæring afhænger af, om du har staudepæoner, træpæoner eller Itoh-pæoner, da de har forskellige vækstmønstre.
- Beskæring af staudepæoner
Staudepæoner dør ned om vinteren, og derfor bør de visne stængler klippes helt ned til jordoverfladen om efteråret (oktober-november). Dette reducerer risikoen for sygdomme og sikrer en pænere have.
- Beskæring af træpæoner
Træpæoner bevarer deres forveddede grene, så de skal ikke klippes helt ned. De kan dog beskæres let for at fjerne døde eller beskadigede grene i det tidlige forår, inden de begynder at skyde, og derved forme planten.
- Beskæring af Itoh-pæoner
Itoh-pæoner opfører sig som en blanding af staude- og træpæoner. De visne stængler kan klippes ned til 10 cm over jordoverfladen om efteråret ligesom staudepæoner, men basen af planten forbliver ofte lidt træagtig.
Læs også: Dyrk dine egne snitblomster - sådan gør du
9. Vinterdækning af pæoner
På trods af deres smukke, eksotiske udseende er pæoner fuldt hårdføre, og de behøver derfor ikke blive dækket om vinteren. Faktisk har pæoner brug for en kuldeperiode for at kunne blomstre året efter.
10. Særligt om træpæoner
Modsat andre pæoner tager træpæoner ikke skade af at blive plantet dybt. Faktisk skal træpæoner gerne sættes 10 cm under jordoverfladen som beskyttelse mod frost.
Træpæoner har desuden ikke brug for en placering i fuld sol, men kan også klare sig i halvskygge. Træpæoner behøver heller ikke gødning og vanding. Til gengæld skal en træpæon – fordi det jo egentlig er en busk og ikke en staude – gerne klippes let for at holde en tæt struktur.
Læs også: Udplantning og pasning af roser