Gavekort 0 Kurv

Udplantning og pasning af prydgræs

6. februar 2025
Prydgræs

 

Prydgræs i haven

Prydgræsser er dekorative græsarter, der tilfører haven et elegant og skulpturelt udtryk. De danner tætte tuer med slanke stængler og smukke aks, hvilket giver et let og moderne look.

Disse planter kræver minimal pleje og trives i alt fra solrige til halvskyggefulde områder. Nogle sorter, som pampasgræs og elefantgræs, bliver meterhøje, mens andre forbliver lave og bunddækkende. Bladenes farver spænder fra grøn og sølv til røde og gyldne nuancer.

Prydgræsser er alsidige og kan bruges som solitærplanter, i staudebede eller som dekorative afskærmninger. De er desuden smukke året rundt – om sommeren står de ranke, og om vinteren skaber de et stemningsfuldt udtryk med rimfrost på de visne toppe.
Se udvalget af prydgræsser.

 

Guiden indeholder

  1. .

(Guiden fortsætter nedenfor)

 

Prydgræs
Prydgræs

 

1. Prydgræs er ideel til nybegynderen

Prydgræsser kan både skabe et roligt, minimalistisk udtryk i den enkle have eller tilføje struktur og bevægelse i et frodigt staudebed. Deres elegante vækst og lette svajen i vinden tilfører dynamik til haven, uanset om de bruges som solitærplanter, i grupper eller som en smuk, naturlig afskærmning.

Med deres minimale pasningskrav er prydgræsser et oplagt valg for både nybegyndere og erfarne haveejere. De trives i mange forskellige jordtyper, kræver sjældent beskæring og er generelt hårdføre. Mange arter er også tørketålende, hvilket gør dem særligt velegnede til haver, hvor der ønskes et smukt, men lav-vedligeholdelses venligt planteliv.

 

2. Placering af prydgræs

Afhængig af art og sort er der forskel på græssets sol- og varmebehov. Prydgræsser stammer fra vidt forskellige egne af verden, og der er derfor prydgræs til alle haveforhold, lige fra dyb skygge til fuld sol. Som tommelfingerregel går du ikke helt galt i byen, hvis du går efter en placering i sol til halvskygge.

 

3. Plantetid for prydgræs

Typisk siges det, at stauder skal plantes ud og deles i det tidlige efterår. Reglen om at stauder skal plantes ud om efteråret stammer imidlertid fra ”gamle dage”, hvor stauder blev solgt som barrodsplanter. En barrodsplante er meget følsom overfor ydre påvirkninger og derfor anbefalede de, at stauder blev plantet ud om efteråret, hvor jorden er lun og fugtig.

I dag dyrkes og sælges stauder imidlertid i potter, og de passes og plejes omhyggeligt med vand og gødning – de er altså langt stærkere og mere sejlivede end barrodede stauder.

Derfor kan du i dag plante stauder ud hele året rundt – så længe at jorden ikke er frossen, selvfølgelig. Planter du ud en meget varm og tør sommer, skal du være ekstra påpasselig med at vande rigeligt efter udplantning.

 

Populære produkter netop nu

Marehalm, Leymus arenarius, 1 liter potte
Marehalm, Leymus arenarius, 1 liter potte
39,95 kr.
  • Få leveret
  • Klik & Hent i
Uncinia, Uncinia rubra 'Everflame', 3 liter potte
Uncinia, Uncinia rubra 'Everflame', 3 liter potte
129 kr.
  • Få leveret
  • Klik & Hent i
Nora kurv Ø26xH30 cm
Nora kurv Ø26xH30 cm
179 kr.
Flere varianter
  • Få leveret
  • Klik & Hent i
Orkidéskjuler Green Basics Ø17 klar
Orkidéskjuler Green Basics Ø17 klar
24,95 kr.
  • Få leveret
  • Klik & Hent i
Kunstig opstammet buksbom
Kunstig opstammet buksbom
129 kr.
  • Få leveret
  • Klik & Hent i
Marehalm, Leymus arenarius, 1 liter potte
Marehalm, Leymus arenarius, 1 liter potte
39,95 kr.
  • Få leveret
  • Klik & Hent i
Uncinia, Uncinia rubra 'Everflame', 3 liter potte
Uncinia, Uncinia rubra 'Everflame', 3 liter potte
129 kr.
  • Få leveret
  • Klik & Hent i
Nora kurv Ø26xH30 cm
Nora kurv Ø26xH30 cm
179 kr.
Flere varianter
  • Få leveret
  • Klik & Hent i
Orkidéskjuler Green Basics Ø17 klar
Orkidéskjuler Green Basics Ø17 klar
24,95 kr.
  • Få leveret
  • Klik & Hent i
Kunstig opstammet buksbom
Kunstig opstammet buksbom
129 kr.
  • Få leveret
  • Klik & Hent i

 

4. Udplantning af prydgræs

Prydgræsser kan udplantes både i bede og i havekrukker, og de trives bedst i veldrænet jord med en solrig placering. Følg disse trin for at sikre en god start for dine prydgræsser:

Udplantning i bed

  1. Forbered jorden
    Løsn jorden i bedet og fjern ukrudt, sten og rødder. Hvis jorden er tung og leret, kan du forbedre dræningen ved at blande sand eller grus i.

  2. Grav plantehullet
    Lav et hul, der er dobbelt så stort som rodklumpen, så rødderne har plads til at etablere sig.

  3. Placer prydgræsset
    Tag planten forsigtigt ud af potten, løsne forsigtigt rødderne, og placer den i hullet i samme dybde, som den stod i potten.

  4. Fyld op og tryk let til
    Fyld hullet med jord, og tryk forsigtigt omkring planten for at fjerne luftlommer.

  5. Vand grundigt
    Giv rigeligt med vand efter plantning, og sørg for, at jorden ikke tørrer helt ud i de første uger, mens planten etablerer sig.

 

Udplantning i havekrukke

  1. Vælg en passende krukke
    Krukken skal have et drænhul i bunden og være stor nok til, at prydgræssets rødder kan udvikle sig.

  2. Skab dræning
    Læg et lag leca-kugler eller små sten i bunden for at sikre god dræning.
  3. Brug veldrænet jord
    Fyld krukken med en luftig og veldrænet pottemuld, gerne iblandet sand eller grus.

  4. Plant prydgræsset
    Sæt planten i midten af krukken, fyld jord omkring den, og tryk let til.

  5. Vand godt
    Vand grundigt efter plantning, og sørg for regelmæssig vanding, da græs i krukker tørrer hurtigere ud end i bede.

 

5. Vanding og gødning af prydgræs

Prydgræsser er generelt meget nøjsomme. Hvis de plantes i en næringsrig jord, behøver de kun sparsom gødning. Vær opmærksom på at prydgræsser, der dyrkes i krukker, har brug for at få skiftet jord og at få tilført gødning jævnligt. De har nemlig ikke samme mulighed for at hente næring fra omgivelserne, som prydgræsser på friland har.

Udover at jorden skal være næringsrig, er det også vigtigt, at den er veldrænet. Afhængig af art og sort er der forskel på, hvor godt græsset tolererer fugt og tørke. Generelt gælder det dog, at prydgræsser ikke tåler at stå i en tung og våd jord.

Omvendt må planten heller ikke udtørre, og det er derfor nødvendigt at vande i tørre perioder. Særligt det første stykke tid efter udplantning er græsset følsom overfor udtørring og her må du derfor være særligt opmærksom på, at jorden ikke bliver for tør.

Prydgræsser er generelt hårdføre og behøver ingen særlig opmærksomhed om vinteren. Pampasgræs, der kommer fra Sydamerika, er dog vant til et noget varmere klima end det danske og den kan derfor have tendens til frostfølsomhed. For at være på den sikre side bør du dække tuen på denne art med grangrene om vinteren.

 

Prydgræs

 

6. Beskæring af prydgræs

Nogle prydgræsser har stedsegrønne aks og andre visner helt ned til jorden om vinteren og springer fra underjordiske skud næste forår. Disse to grupper af prydgræsser har naturligvis ikke brug for beskæring.

Andre prydgræsser bevarer imidlertid deres overjordiske del vinteren over, mens aksene visner. Denne store gruppe af prydgræsser har brug for at få fjernet det visne aks ved en let beskæring. 

Når du beskærer en prydgræs, kan du have følgende tips i mente:

  • Beskær om foråret
    Vent med beskæring til foråret, da en efterårsbeskæring kan skade planten og gøre den mere sårbar over vinteren.

  • Undgå frostskader
    Store prydgræsser har hule stængler, som kan opsuge vand. Når frosten sætter ind, kan dette vand fryse og udvide sig, hvilket kan sprænge stænglerne og svække planten.

  • Beskyt de spinkle græsser
    Mindre prydgræsser er ofte mindre vinterhårdføre end de store sorter. De visne toppe fungerer som en naturlig beskyttelse mod frost og bidrager til plantens overlevelse gennem vinteren.

  • Fødekilde for fugle
    De visne frøstande på prydgræsserne giver værdifuld føde til havens småfugle i de kolde vintermåneder, hvor fødekilder kan være sparsomme.

  • Bevar havens vinterudtryk
    De tørre, visne toppe får et smukt udtryk, når de dækkes af sne og rimfrost, hvilket kan skabe en stemningsfuld og dekorativ vinterhave.

  • Beskær inden nye skud dannes
    For at undgå at skade de nye skud bør beskæringen foretages tidligt om foråret, inden græsset begynder at vokse igen. Et godt tidspunkt er omkring april, når du er sikker på, at vinteren er forbi.

 

7. Deling og reducering af prydgræs

Prydgræsser har en kraftig tilvækst og vil efter blot et par år fylde væsentligt mere, end da de blev plantet. Det er derfor oplagt at dele græsserne engang imellem og plante dem ud på forskellige placeringer i haven eller måske forære aflæggere til venner, naboer og familie.

Dyrker du prydgræs i krukker, er det ligefrem nødvendigt at dele eller reducere planten jævnligt. Både fordi græsset har godt af ”studsningen” og ny, næringsrig jord, men også fordi græsset ellers vil vokse sig alt for stort til krukken.

Tag udgangspunkt i følgende ved deling af prydgræs:

  1. Deling af prydgræsser sker om foråret
    Det bedste tidspunkt at dele prydgræsser er i foråret, når væksten starter.

  2. Grav planten op
    Start med at grave planten op, så hele rodklumpen løsnes fra jorden.

  3. Del rodklumpen efter størrelse
    Spinkle prydgræsser: Del rodklumpen forsigtigt med hænderne for at undgå skade på rødderne.
    Store prydgræsser: Brug en spade – og ved meget store rodklumper kan en økse være nødvendig.

  4. Lad rodklumpen suge vand
    Efter deling bør rodklumperne lægges i en spand med vand, så de kan trække væske inden genplantning.

  5. Plant på ny
    Når rodklumperne har suget vand, er de klar til at blive plantet i jorden igen.