Stauder
Udplantning og pasning af sankthansurt
26. november 2024
Gode råd til udplantning og pasning af sankthansurt
- Placer sankthansurt i en porøs og veldrænet sand- eller muldjord og gerne i fuld sol – så får du den flotteste vækst.
- Plant gerne hele året rundt, så længe jorden ikke er frossen.
- Udplant sankthansurt ved at grave et tilpas dybt og bredt hul, så rødderne ikke bøjes. Løsn jorden, så rødderne kan ”få godt fat” og træd jorden fast omkring planten efter udplantning.
- Tænk ikke på at vande planten. Den tilhører sukkulentfamilien, som lagrer væske i de kødfulde blade og stængel. Derfor får planten rigeligt med næring gennem dens opsamling af regnvand.
- Gød kun jorden omkring planten, hvis den er særligt næringsfattig. Det kan du gøre i foråret, inden plantens første blomstring.
- Del og flyt sankthansurt i det tidlige efterår, hvis du ønsker. Det skal understreges, at planten ikke har behov for hverken deling eller flytning for at trives.
- Klip planten ned hvert forår, så visne plantedele ikke blandes med nye skud. Visne plantedele fjernes med en havesaks ved at klippe stænglerne over ved jordoverfladen. Husk du ikke må rykke dem op, da nye skud så kan blive beskadiget.
Placering af sankthansurt
Sankthansurt kan både bruges i krukker og på friland. Det vigtigste er, at jordbunden er porøs og veldrænet. Planten kan trives på tør sandjord og muldrig jord – den tåler bare ikke en fed og tung lerjord. Derfor kan sankthansurt bruges som både stenbedsplante og i staudebedet.
Udover at jorden skal være godt drænet er det vigtigt, at sankthansurt placeres i fuld sol. Den tåler også halvskygge eller vandrende skygge, men den får en svag vækst i fuld skygge – og den trives altså bedst med masser af lys, varme og sol.
Oplagte naboplanter til sankthansurt kunne være lammeøre, sølvbynke og lampepudsergræs – disse tre stauder trives nemlig også i den tørre jordbund.
Læs også: Sådan dyrker du de perfekte krydderurter.
Plantetid for sankthansurt
Typisk siges det, at stauder skal plantes ud og deles i det tidlige efterår. Reglen om, at stauder skal plantes ud om efteråret, stammer imidlertid fra ”gamle dage”, hvor stauder blev solgt som barrodsplanter. En barrodsplante er meget følsom overfor ydre påvirkninger, og derfor blev det anbefalet, at stauder blev plantet ud om efteråret, hvor jorden er lun og fugtig og på den måde giver de bare rødder de bedste vækstbetingelser.
I dag dyrkes og sælges stauder imidlertid i potter, og de passes og plejes omhyggeligt med vand og gødning – de er altså langt stærkere og mere sejlivede end barrodede stauder. Derfor kan du i dag plante stauder, herunder også sankthansurt, ud hele året rundt – så længe at jorden ikke er frossen, selvfølgelig. Se vores udvalg af stauder.
Udplantning af sankthansurt
Det er nemt at plante sankthansurt ud - planten er nemlig en af de mest sejlivede stauder, der findes. Sådan gør du:
- Grav et plantehul som er så bredt og dybt, at rødderne ikke bøjes.
- Løsn jorden i bunden af hullet, så rødderne kan få et godt rodfæste.
- Placer planten i en passende højde og fyld op med jord. Træd jorden fast omkring planten.
Vanding og gødning af sankthansurt
Sankthansurt er – som alle andre arter i stenurtslægten i øvrigt – en sukkulent. At en plante er sukkulent vil sige, at den har tykke, kødfyldte blade og stængel, som den kan oplagre vand og næring i. Sukkulenter er derfor i stand til at klare sig længe uden vand og næring.
Derfor behøver du ikke tænke på at vande den – heller ikke i tørre perioder. Planten vil nemlig opsamle vand, når det regner og gemme det til tørre perioder.
Sankthansurt har heller ikke behov for at få tilført gødning, hvis den da bare er plantet i en jord med et rimeligt næringsindhold. Er jorden derimod meget næringsfattig, kan det være en god idé at give planten en håndfuld gødning eller en skovlfuld kompost i foråret, når den forbereder sin blomstring.
Deling af sankthansurt
Sankthansurt kan stå i mange år uden at have brug for deling, men hvis du vil, kan du godt dele og flytte planten. Det bedste tidspunkt at dele planten på er i det tidlige efterår. Det er dog vigtigt at understrege, at deling ikke er nødvendig.
Læs også hvordan du passer en bregne.
Beskæring af sankthansurt
Det er nødvendigt at klippe sankthansurt ned hvert forår, sådan at de visne plantedele ikke blandes med de nye skud. Derfor er det vigtigt at klippe de visne plantedele væk, før planten skyder på ny. Du må ikke rykke de visne plantedele op, da det kan skade de nye skud. I stedet skal du frem med havesaksen og klippe de visne stængler over ved jordoverfladen.
Du skal klippe sankthansurt ned, inden de nye skud dukker op, men det er også vigtigt ikke at fjerne sankthansurts visne plantedele for tidligt – dels fordi de beskytter plantens underjordiske del mod frost, og dels fordi de tørre blomsterstande er meget dekorative, når de dækkes af sne og rimfrost.