Krybdyr
Pasning af kongeboa
26. november 2024
Om kongeboaen
Kongeboaen, Boa constrictor, er en nataktiv kvælerslange, der oprindeligt stammer fra Syd- og Mellemamerika. Afhængigt af udbredelsesområde varierer boaen i både størrelse og udseende, men generelt bliver de mellem 1,2 - 4 m.
Boaen er en god begynderslange og trives fint i fangenskab. Hunnerne føder levende unger, hvor der fødes helt op til 35 unger per kuld. Ungerne klarer sig selv fra fødslen. Kongeboaen er ligesom alle andre krybdyr et hobbydyr – kun til at se på, ikke til at kæle med.
Fodring af kongeboa
Kongeboaen fodres med dyr, som har samme tykkelse, som det tykkeste sted på slangen. Alt efter størrelsen på din slange kan det eksempelvis være mus, rotter, kyllinger, marsvin og kaniner. Det er ikke nødvendigt at tilsætte vitaminer til foderet, da slangens behov dækkes fint af de hele foderdyr.
Nogle slanger foretrækker friskaflivet foder, men de fleste kan lokkes til at spise frossent foder, som er optøet. Det optøede foder kan med fordel placeres i en skål varmt vand i 5 minutter for at hæve temperaturen.
Ved nogle slanger kan foderet bare lægges på bunden af terrariet, og ved andre slanger skal foderet tilbydes fra en pincet. På den måde kan du simulere, at foderet er levende, og derved lokke slangen til at gribe det.

Indretning af terrarium til kongeboa
Kongeboaen holdes i terrarier eller bokse, hvor slangens længde er lig med terrariets længde. Slangen ynder at klatre rundt, så grene i forskellige størrelser er gavnligt. Grundtemperaturen skal være omkring 28°C med en eller flere lokale varmepladser på omkring 35°C.
Det kan være en fordel med et varmespot, hvor slangen kan lægge i dagtimerne, og en varmemåtte under terrariet, hvor slangen kan opsøge varme i nattetimerne. Husk at alle lamper skal afskærmes, så slangen ikke brænder sig.
Terrariet skal indrettes med et skjulested til hver slange. Skjulestederne må godt holdes fugtige, da det hjælper på slangens hamskifte. Bundlaget kan bestå af spåner, spagnum, jord eller aviser.
Kongeboaer kan klemme sig ud af selv de mindste huller, så du skal sikre dig, at terrariet slutter tæt alle steder. Slangen skal have adgang til en vandskål, der er stor nok til, at den kan lægge neddykket i vandet. Vandet skal udskiftes hver anden dag.
Håndtering af kongeboa
Hvis det bliver nødvendigt at håndtere kongeboaen, kan den løftes med begge hænder, så den føler sig mere tryg. Har slangen et iltert temperament, kan det være en fordel at bruge arbejdshandsker.
Det kan være svært at aflæse, hvornår boaen har tænkt sig at bide, så du skal være særligt opmærksom på dens bevægelser, når du håndterer den. Kongeboaen finder det ikke behageligt at blive taget ud af terrariet og håndteret, så gør det kun, hvis det er strengt nødvendigt.
Læs også: Pasning af orkidéknæler
Ikke ubetinget egnet til børnefamilier
Kun under opsyn af en voksen.